Astronauti opravili únik amoniaku na ISS

NETKY.SK • 12 Máj 2013, 10:36 • 2 min
Astronauti opravili únik amoniaku na ISS

BRATISLAVA - Americkí astronauti Chris Cassidy a Tom Marshburn absolvovali v sobotu neplánovaný výstup do vesmíru, počas ktorého opravili únik amoniaku na vonkajšej strane Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Výstup trval približne 4,5 hodiny, pričom Cassidy a Marshburn vymenili riadiace zariadenie čerpadla amoniaku o hodinu skôr, než bolo plánované.

slovakia

left justify in out

Posádka ISS si všimla únik amoniaku, ktorý sa používa na chladenie prístrojov stanice, už vo štvrtok. Predstavitelia amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) uviedli, že šesťčlenná posádka síce nie je v bezprostrednom ohrození, dlhodobý únik by však spôsobil vážne problémy. Spoločne so zástupcami ruskej kozmickej agentúry Roskosmos sa preto rozhodli tento problém vyriešiť okamžite ešte pred návratom Marshburna na Zem. Ten opustí ISS v pondelok spolu s Kanaďanom Chrisom Hadfieldom a Rusom Romanom Romanenkom po tom, čo všetci traja strávili vo vesmíre šesť mesiacov. 

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.co.uk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona