Astronauti odstránili nefungujúcu pumpu chladiaceho systému

NETKY.SK • 12 August 2010, 07:09 • 2 min
Astronauti odstránili nefungujúcu pumpu chladiaceho systému

Astronauti odstránili nefungujúcu pumpu chladiaceho systému

slovakia

left justify in out

img

Dvaja americkí astronauti dnes večer o 21.53 h SELČ ukončili druhý výstup do vesmíru, počas ktorého viac ako sedem hodín pracovalo na oprave pokazeného chladiaceho systému Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS).
      Doug Wheelock a Tracy Caldwellová Dysonová vstúpili do špeciálnej dekontaminačnej komory, kde zostanú viac ako 20 minút, aby sa ubezpečili, že na ich skafandroch nezostali žiadne zvyšky amoniaku.
      Za sedem hodín a 26 minút strávených v otvorenom vesmíre astronauti odstránené nefungujúcu 350-kilogramovú amoniakovú pumpu umiestnenú na vonkajšej strane ISS, ktorá sa pokazila 31. júla. Nové čerpadlo inštalujú počas nasledujúceho výstupu, ktorého termín ešte nie je známy.
      Pri demontáži pumpy museli astronauti odpojiť aj prívodné potrubia, v ktorých bol amoniak stále pod plným prevádzkovým tlakom.
      Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) pôvodne plánoval opraviť poškodenú pumpu počas dvoch výstupov do kozmu. Po sobotňajších problémoch sa však bude musieť uskutočniť aj tretí výstup na dokončenie opravy.
      Vesmírna stanica má dva chladiace systémy, ktoré fungujú oddelene. Ak však jeden z nich vypadne, prístroje nemôžu pracovať na plný výkon, pretože produkujú priveľa tepla. Aby nedošlo k prehriatiu prístrojov, posádka prerušila prívod elektriny do niektorých častí stanice k počítačovým a komunikačným systémom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies