Astronauti na ISS nainštalovali nové chladiace čerpadlo

NETKY.SK • 25 December 2013, 10:42 • 2 min
Astronauti na ISS nainštalovali nové chladiace čerpadlo

BRATISLAVA - Jedno z externých čerpadiel sa pokazilo 11. decembra, jeho výmena si vyžiadala dva výstupy do otvoreného vesmíru.

slovakia

left justify in out

Dvojica amerických astronautov z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) v utorok nainštalovala nové externé chladiace čerpadlo. Rick Mastracchio a Mike Hopkins strávili v otvorenom vesmíre sedem hodín a 30 minút. Hneď po ukončení montáže sa posádke ISS podarilo nové čerpadlo naštartovať a postupne k jeho okruhu znova napoja elektrické systémy, ktoré zatiaľ chladilo druhé čerpadlo.

Jedno z dvoch externých chladiacich čerpadiel na ISS sa pokazilo 11. decembra, pričom po tom, čo zaznamenalo abnormálne teploty, sa automaticky vyplo. Hovorca NASA Kelly Humphries vtedy uviedol, že šesťčlennej posádke stanice síce nebezpečenstvo nehrozí, no oprava čerpadla si možno vyžiada výstup do otvoreného vesmíru. Posádka následne preventívne vypla niektoré vedľajšie operačné systémy. Mastracchio a Hopkins absolvovali prvý výstup v sobotu 21. decembra, počas ktorého odstránili pokazené čerpadlo. Predstavitelia NASA pre túto opravu presunuli misiu nákladnej bezpilotnej lode Cygnus, ktorá mala na ISS dopraviť nové zásoby. Cygnus tak na svoju misiu odštartuje najskôr až v polovici januára. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies