Astrofyzici zachytili záhadný signál: Snaží sa niekto z vesmíru skontaktovať so Zemou?

NETKY.SK • 11 Január 2019, 12:27 • 2 min
Astrofyzici zachytili záhadný signál: Snaží sa niekto z vesmíru skontaktovať so Zemou?

Tím kanadských vedcov zachytil pomocou nového teleskopu CHIME netradičné signály. Ich pôvod si zatiaľ nevedia vysvetliť.

slovakia

left justify in out

Vedcom z univerzity McGill sa pomocou novej technológie podarilo zachytiť niekoľko signálov zo vzdialeného vesmíru. Tie nepochádzali z Mliečnej dráhy, ale z inej galaxie, ktorá je od nás vzdialená približne 3 miliardy svetelných rokov.

 

Jeden zo signálov sa neustále opakuje, pričom nie je známe, čo by za týmto fenoménom mohlo stáť. „Nech je zdroj týchto zábleskov akýkoľvek, je neuveriteľné, v akom frekvenčnom rozsahu existujú,“ vyjadril sa Arun Naidu. Prístroje, ktoré sa používali doposiaľ takúto frekvenciu totiž zachytiť nedokázali.

 

img

 

Napriek tomu, že odborníci zatiaľ nevedia presne vysvetliť, o čo v skutočnosti ide, vyslovili svoje predbežné teórie. Jednou z nich je, že sú to zhluky, ktoré spôsobila neutrónová hviezda pohybujúca sa naprieč mimoriadne silným magnetickým poľom. Každopádne, nakoľko sa niektoré zo signálov rozptyľujú, ich zdroj je naozaj vzdialený.

 

img

 

Na to aby sa vedci vedeli definitívne vyjadriť k tomu, čo tento jav spôsobuje, budú potrebovať zachytiť aj ďalšie podobné signály, ktoré sa budú pravidelne opakovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies