AstraZeneca uisťuje ľudí, že ich vakcína je bezpečná

NETKY.SK • 15 Marec 2021, 08:34 • 2 min
AstraZeneca uisťuje ľudí, že ich vakcína je bezpečná

Vakcína proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca je podľa jej výrobcu bezpečná napriek niekoľkým správam o podozreniach na výrazne negatívne vedľajšie účinky. Britsko-švédsky farmaceutický gigant to uviedol v oficiálnom vyhlásení na svojom webe.

slovakia

left justify in out

AstraZeneca dbá na bezpečnosť svojej vakcíny a nepretržite ju monitoruje. „Dôkladné preskúmanie všetkých dostupných údajov o bezpečnosti viac ako 17 miliónov ľudí očkovaných v Európskej únii a Spojenom kráľovstve vakcínou AstraZeneca nepreukázalo žiadne dôkazy o zvýšenom riziku pľúcnej embólie, cievnej trombózy alebo trombocytopénie, a to v akejkoľvek definovanej vekovej skupine, pohlaví, šarži alebo ktorejkoľvek konkrétnej krajine,“ uviedla firma.

 

Mohlo by vás zaujímať: Írsko sa pripája k európskym krajinám, ktoré pozastavujú použitie vakcíny od AstraZenecy

 

img

 

 

 

V EÚ a Británii zaznamenali medzi zaočkovanými osobami 15 prípadov cievnej trombózy a 22 prípadov pľúcnej embólie. Podľa  AstraZeneca je to však omnoho menší výskyt, ako by sa dalo prirodzene očakávať u bežnej populácie podobnej veľkosti. Podobné je to aj v prípade iných licencovaných vakcín proti koronavírusu.

 

„Počas výroby vakcíny prebieha viac ako 60 testov kvality, ktoré má na starosti firma, jej partneri a viac ako 20 nezávislých laboratórií,“ uvádza AstraZeneca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona