AstraZeneca má na krku ďalší škandál! V Taliansku ukrývala pred EÚ 29-miliónov kusov vakcíny

NETKY.SK • 24 Marec 2021, 19:55 • 2 min
AstraZeneca má na krku ďalší škandál! V Taliansku ukrývala pred EÚ 29-miliónov kusov vakcíny

RÍM – Talianske úrady dnes objavili v továrni spoločnosti AstraZeneca uskladnených 29-miliónov dávok vakcíny, ktoré mali byť určené pre Veľkú Britániu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Aktuálne však platí, že očkovacie dávky vyrobené na území EÚ, budú prioritne použité v rámci eurobloku. Ich vývoz je momentálne zakázanýAko uvádza taliansky denník La Stampa, do Talianska dorazilo 29-miliónov kusov vakcíny od AstraZeneca z holandskej továrne Halix. Informáciu priniesol portál Novinky.cz. 

 

Milióny kusov vakcín zmizli

Tieto dávky očkovacej látky, ktorou by mohlo byť zaočkovaných približne 14,5-milióna ľudí, však mali byť nasmerované do Veľkej Británie. Vývoz vakcín mimo územie EÚ musí byť pritom vopred schválený.

 

Ide o rovnaký prípad, ako keď EÚ zablokovala export 250-tisíc kusov vakcíny AstraZeneca do AustrálieAko ďalej píše denník La Stampa, o takejto veľkej zásobe vakcíny uskladnenej vo firme Catalent v meste Agnani, kde sa očkovacie látky pripravujú na ďalšiu distribúciu, však spoločnosť neinformovala európske úrady.

 

Na túto skutočnosť upozornil európsky komisár pre jednotný trh Thierry Breton, ktorý navštívil továreň Halix a začal pátrať po zmiznutých kusoch vakcíny. Upozornil talianske úrady, ktoré vykonali neďaleko Ríma ďalšiu kontroluodhalili množstvo kusov očkovacej látky.

 

Súvisiaci článok: EÚ chce viac vakcín pre svojich občanov, plánuje pritvrdiť proti vývozu očkovacích dávok

 

AstraZeneca obchádza EÚ

Ako uviedol jeden z vyšetrovateľov pre agentúru Bloomberg, nález jasne hovorí o tom, že spoločnosť má oveľa väčšie kapacity dávok, ako tvrdíZásah polície potvrdil aj zástupca spoločnosti Catalent Mario Gargiulo.

 

Dodal, že firma následne posiela nadávkované vakcíny v ampulkách do belgického distribučného strediska AstraZeneca. Tiež vylúčil, že by sa firma Catalent nejakým spôsob podieľala na ďalšej distribúcii.

 

Gargiulo nevedel povedať, či bolo 29-miliónov kusov očkovacej dávky určených pre britské ostrovy. O pravdivosti jeho slov sa však polemizuje, pretože už vyššie spomínaných 250-tisíc kusov určených pre Austráliu, mali byť distribuované práve z Talianska.  

 

AstraZeneca sa ocitla pod tlakom európskych úradov, lebo nedodala počas prvého štvrťroka až dve tretiny sľúbených kusov očkovacích dávok pre EÚ, zatiaľ čo pre Britániu je vakcín dostatok.

 

Ako dodáva taliansky denník, z EÚ bolo do Británie nasmerovaných niekoľko desiatok miliónov dávok rôznych očkovacích dávok, v opačnom smere však ani jedna. EÚ už pripravuje plán, ako zabráni odlivu vakcín z eurobloku a posilní kontroly ich vývozu.  

 

Prečítajte si tiež: Boris Johnson zavolá európskym lídrom pre zákaz vývozu vakcín mimo Európskej únie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies