Astorka Korzo '90 uvedie premiéru inscenácie Elektra

NETKY.SK • 30 Marec 2017, 16:59 • 2 min
Astorka Korzo '90 uvedie premiéru inscenácie Elektra

BRATISLAVA – Divadlo Astorka Korzo '90 uvedie v piatok 31. marca premiéru Sofoklesovej inscenácie Elektra. Režisérom nového titulu je Lukáš Brutovský, dramaturgom Miro Dacho, scénu navrhol Juraj Kuchárek, kostýmy Martin Kotúček. Hru preložila Viera Bunčáková, text upravili Brutovský a Dacho.

slovakia

left justify in out

V jednotlivých postavách sa predstavia Zuzana Konečná (Elektra), Rebeka Poláková (Chrysothemis), Marta Sládečková (Klytaimnéstra), Matej Landl (Aigisthos), Marián Labuda mladší (Orestes), Peter Šimun (Orestov pestún), Tomáš Mrekaj (Pylades), Zuzana Kronerová a Zita Furková (Mykénske ženy).

 

„Je to môj prvý kontakt s antikou, mali sme pocit s dramaturgom, že vďaka turbulentným spoločensko-politickým udalostiam za ostatné dva roky, nielen na Slovensku, ale aj v Európe a vo svete, sa práve antické hry, ktoré spájajú rodinné problémy s politickými, ktoré majú ambíciu hovoriť o veľkých zmenách spoločenských, tie hry sa stávajú živšími alebo zaujímavejším materiálom pre divadlo. Antika je plná motívu, ktorý ma najviac zaujíma, a to je nezmyselný kolobeh pomsty, kde jedna vražda plodí ďalšiu,“ povedal pre TASR Brutovský.

 

„V súčasnosti je antika zaujímavá v súvislosti so všetkými pohybmi v spoločnosti a vo svete, ktoré zažívame, keď sa presun a pozornosť z kruhu rodinného presúva aj do spoločnosti, do väčších štátotvorných oblastí. Pokiaľ ide o antiku v Astorke, je to neočakávané spojenie. Ich dramaturgia vyzerá inak, ich spôsob herectva sa zdanlivo zdá byť nezlučiteľný s antikou a jej pátosom, ale to nás na tom lákalo, vytvoriť prvotné napätie zo stretnutia veľkej antiky a špecifík Astorky, ktoré poznáme,“ uviedol k inscenácii Dacho.

 

„Elektra je nešťastná, žije v minulosti, snaží sa bojovať za spravodlivosť. Nevieme však, do akej miery je to správne riešiť veci pomstou alebo ničiť násilie násilím. Prekvapilo nás, že paralela so súčasnosťou je veľká a dejiny sa tak trocha opakujú,“ doplnila pre TASR Konečná k postave Elektry.

 

Čo predchádza príbehu Sofoklovej Elektry: Mykénsky kráľ Agamemnón bol po návrate z trójskej vojny zavraždený svojou manželkou Klytaimnéstrou a jej milencom Aigistom, ktorý sa s ňou potom oženil a stal sa kráľom v Mykénach. Agamemnónova dcéra Elektra si uvedomila, že aj jej bratovi Orestovi hrozí smrť z matkinej ruky. Vyslala ho preto so starým pestúnom k fóckemu kráľovi Strofiovi, ktorý mal za manželku Agamemnónovu sestru. Strofios sa Oresta ujal a vychoval ho spolu s vlastným synom Pyladom, s ktorým Orestes uzavrel verné priateľstvo. Elektra na rozdiel od sestry Chrysothemidy je nezmieriteľná, túžila pomstiť smrť otca a čakala na návrat brata. Orestes naozaj po niekoľkých rokoch prichádza s priateľom Pyladom a pestúnom do Mykén, aby potrestal otcových vrahov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona