ČASTÁ-PÍLA: Prietrž mračien strhla mosty, niektorých ľudí evakuovali

NETKY.SK • 8 Jún 2011, 09:20 • 2 min
ČASTÁ-PÍLA: Prietrž mračien strhla mosty, niektorých ľudí evakuovali

ČASTÁ-PÍLA: Prietrž mračien strhla mosty, niektorých ľudí evakuovali

slovakia

left justify in out

img

Mohutná prívalová vlna zaliala dnes večer horskú dolinu v pohorí Malých Karpát v úseku Častá - Píla. Spôsobila ju silná prietrž mračien, ktorá rozvodnila malý potok pretekajúci dolinou. Voda strhla takmer všetky dostupné mosty na úseku cesty od Papierničky po Pílu. Doposiaľ nikto neutrpel zranenia.
      Podľa riaditeľa Okresného riaditeľstva HaZZ v Pezinku Emila Moťovského na mieste zasahovalo približne 30 ľudí z radov profesionálnych hasičov z Pezinka, Senca, Bratislavy, zo Záchrannej brigády z Malaciek a dobrovoľní hasiči z Modry. V súčasnosti hasiči naďalej odpratávajú bahenné nánosy a čerpajú vodu zo zatopených pivníc v obytných domoch, najmä v obci Píla, v ktorej žije okolo 320 obyvateľov.
      V obci sú prerušené dodávky plynu a pitnej vody. Na mieste sú vodári i plynári. Ako pre TASR uviedol hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Zenon Mikle, dažďový príval strhol vodojem na Pílou. Ten je v súčasnosti prázdny. Vodárenská spoločnosť sa snaží zabezpečiť dodávku pitnej vody cisternami, avšak cesta do Píly stále nie je prejazdná a horský úsek je pre cisterny mimoriadne náročný.
      Prítomná je aj polícia a zdravotníci. "Vznikol aj krízový štáb, ktorý záchranárske práce koordinuje. Zasahuje aj ťažká technika. Do zaplavenej oblasti bezprostredne prišiel aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo. Podľa jeho slov sa v prvom rade pracuje na tom, aby sa zabránilo väčším škodám. Za najhoršiu označil situáciu v obci Píla, kde miestny potok strhol breh aj s desiatkami metrov cesty. Niektorým ľuďom, ktorých voda odrezala od okolitého sveta, museli pomáhať hasiči.
      Platí upozornenie pre vodičov, že cesta medzi Častou a Dubovou je neprejazdná pre strhnutý most a veľký vymletý kráter na vozovke. Ohrozený má byť aj most pred obcou Štefanová.
      "Tá situácia je veľmi vážna. Išlo to smer Dubová, Píla, Častá, Doľany. Vynaložíme všetky možné sily, aby sme postihnutým občanom v zložitej krízovej situácii pomohli v čo najvyššej miere," povedal pre TASR Frešo. Ozrejmil, že kraj komunikuje okrem starostov aj s ministerstvom obrany, ktoré by v prípade potreby poskytlo pomoc.
      Ako pre TASR priblížila obyvateľka Píly, po hodinovej prietrži mračien zostala časť dediny úplne zničená. "Potok Gidra dosahoval výšku troch metrov a voda pretekala cez domy v dedine. Prerušili sa dodávky elektrického prúdu aj plynu. Hasiči a polícia museli obyvateľov evakuovať. Premávka je ochromená," zhrnula.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies