Asselborn: Vypracovali sme kompromisný migračný plán, každý by mal byť spokojný

NETKY.SK • 22 September 2015, 16:56 • 2 min
Asselborn: Vypracovali sme kompromisný migračný plán, každý by mal byť spokojný

BRUSEL - Luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn je optimistom v tom, že dnes bude uzatvorená dohoda o rozdelení 120.000 utečencov z Grécka, Talianska a možno Maďarska medzi ostatné krajiny EÚ.

slovakia

left justify in out

Asselborn, ktorý predsedá rozhovorom EÚ o migrácii, dnes novinárom v Bruseli povedal, že kompromis vypracovaný jeho tímom "by mal priniesť konsenzus. Myslím si, že (navrhovaný plán) je veľmi vyvážený", citovala ho tlačová agentúra AP.

 

Ministri vnútra EÚ sa dnes stretli, aby rozhodli o pláne na prerozdelenie 120.000 uchádzačov o azyl, ktorí už prišli do únie.

 

Česká republika, Slovensko a Maďarsko tento plán dôrazne odmietajú, pričom aj Poľsko a Lotyšsko majú pochybnosti. Uvedené štáty nesúhlasia s utečeneckými kvótami, ktoré im diktujú zo sídla Európskej únie v Bruseli, pripomenula AP.

 

Komisár EÚ pre migráciu a občianstvo Dimitris Avramopulos vyzval na jednotu a vyhlásil, že teraz "je tá chvíľa, aby každý ukázal, čo sme naozaj mysleli tým, keď sme rozprávali o zodpovednosti a solidarite".

 

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere dnes v Bruseli pred stretnutím s 27 kolegami z ďalších členských krajín EÚ vyhlásil, že ministri vnútra EÚ možno nedosiahnu dohodu o pláne na prerozdelenie 120.000 žiadateľov o azyl.

 

"Bude to náročné zasadnutie... Nie som si istý, či budeme mať výsledok," povedal podľa tlačovej agentúry DPA pred rozhovormi. "Som optimista, ale ešte sa to neskončilo," dodal.

 

"Podľa môjho názoru je neprijateľné, ak Európa vysiela odkaz Európanom a svetu, že dnes nie je možné žiadne riešenie," upozornil.

 

Aj agentúra DPA v správe citovala luxemburského ministra zahraničných vecí Asselborna, že jeho krajina, ktorá má v rukách rotujúce predsedníctvo EÚ, predložila na stôl "veľmi vyvážený kompromisný text", vypracovaný po dlhých hodinách vyjednávania. Asselborn dodal, že návrh "by mal každého uspokojiť".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies