Asselborn: Pracovníci Frontexu by mohli pôsobiť aj v krajinách mimo EÚ bez ich súhlasu

NETKY.SK • 15 December 2015, 10:48 • 2 min
Asselborn: Pracovníci Frontexu by mohli pôsobiť aj v krajinách mimo EÚ bez ich súhlasu

BERLÍN - Luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn dnes povedal, že pracovníci agentúry Európskej únie pre správu vonkajších hraníc (Frontex) by mohli byť nasadzovaní aj v štátoch, ktoré nie sú členmi EÚ, ako sú Srbsko a Macedónsko.

slovakia

left justify in out

Členské štáty únie, ktoré sa nenachádzajú na vonkajších hraniciach EÚ, by podľa Asselborna mali poskytovať viac pomoci tým členom, ktorí takéto hranice majú, napísala agentúra Reuters.


Európska komisia (EK) chce mať možnosť nasadzovať pracovníkov novej európskej agentúry na ochranu hraníc bez súhlasu štátov, ktorých sa takýto krok týka. Podľa Asselborna je dôležité, aby mohol Frontex pôsobiť aj v štátoch, ktoré nie sú členmi EÚ. Počet pracovníkov Frontexu má podľa plánov EÚ vzrásť v najbližšom čase až šesťnásobne. "Napríklad v Srbsku alebo Macedónsku máme veľké problémy, ale Frontex tam zatiaľ nemôže pomáhať, čo sa však zmení," uviedol pre nemeckú rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk luxemburský minister zahraničných vecí.


Asselborn zároveň dodal, že schengenský priestor prežije len v prípade, keď budú jeho vonkajšie hranice chránené. "Číňania ani Rusi nám kontroly na hraniciach robiť nebudú - musia ich robiť Európania... a dokonca by som povedal, že do toho musia byť oveľa väčšmi zapojené štáty, ktoré nie sú na vonkajších hraniciach EÚ," povedal Asselborn.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona