Asselborn: Brexit by mohol vyvolať reťazovú reakciu na východe Európy

NETKY.SK • 20 Jún 2016, 09:01 • 2 min
Asselborn: Brexit by mohol vyvolať reťazovú reakciu na východe Európy

BERLÍN - Vystúpenie Británie z Európskej únie by mohlo podnietiť podobné kroky v iných členských štátoch vo východnej Európe, varoval luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn v dnes zverejnenom rozhovore.

slovakia

left justify in out

Briti budú vo štvrtok 23. júna hlasovať o členstve svojej krajiny v EÚ. Výsledky referenda môžu mať ďalekosiahle dôsledky pre politiku, ekonomiku, obranu i diplomacie na európskom kontinente, pripomína v správe agentúra Reuters.

 

"Nemožno vylúčiť, že brexit povedie k reťazovej reakcii vo východnej Európe," povedal Asselborn pre nemecké noviny Tagesspiegel am Sonntag.

 

Šéf luxemburskej diplomacie vyhlásil, že bolo "historickou chybou" britského premiéra Davida Camerona vôbec uvažovať o vypísaní referenda o členstve Británie v EÚ. Ak by sa aj Británia rozhodla zotrvať v únii, podľa Asselborna "by to nevyriešilo problém, ktorý pramení z negatívneho postoja Britov voči Európskej únii".

 

Asselborn uviedol, že niekedy má pocit, že Cameron a šéf poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczynski sa v tichosti dohodli na oslabovaní európskej integrácie. "Zdá sa, že obaja majú rovnaký program, pokiaľ ide o ich kritický postoj k EÚ," dodal.

 

Poľská konzervatívna a euroskeptická vláda sa od vlaňajšieho víťazstva vo voľbách dostala do rozporov s predstaviteľmi EÚ v celom rade oblastí, od slobody prejavu a zachovávania demokracie po energetiku a otázky životného prostredia.

 

Poľsko je najväčšou ekonomikou vo východnej časti EÚ a najväčším príjemcom štrukturálnych fondov v únii.

Británia na druhej strane prevádza do Bruselu viac peňazí, ako z neho dostáva späť, čo patrí k argumentom zástancov odchodu z EÚ v kampani pred referendom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona