Assange založil v Austrálii vlastnú politickú stranu

NETKY.SK • 25 Júl 2013, 10:37 • 2 min
Assange založil v Austrálii vlastnú politickú stranu

SYDNEY - Zakladateľ projektu WikiLeaks Julian Assange vo štvrtok oficiálne založil svoju vlastnú politickú stranu, s ktorou chce súperiť o priazeň Austrálčanov už vo voľbách naplánovaných na tento rok.

slovakia

left justify in out

Medzi jej kandidátmi sú podľa neho "najlepší investigatívni novinári". Strana WikiLeaks disponuje siedmimi uchádzačmi o funkciu člena hornej komory austrálskeho parlamentu, ktorí sa o svoje miesta pobijú v štátoch Nový Južný Wales, Viktória a Západná Austrália. Samotný Assange by rád získal poslanecké kreslo v štáte Viktória, odkiaľ pochádza.

Medzi hlavné ciele strany zaradil Assange presadenie väčšej "transparentnosti, zodpovednosti a spravodlivosti". Chce tiež zaviesť daňové reformy, zmeniť systém udeľovania azylu pre imigrantov a presadiť prísnejšiu politiku v oblasti boja proti klimatickým zmenám. 

Assangovi by voľby v prípade víťazstva zaručili imunitu pred trestným stíhaním. Najvyšší súd v Británii ešte koncom mája povolil Assangeovo vydanie do Švédska, kde sa údajne v minulosti dopustil trestných činov znásilnenia a sexuálneho útoku. Štyridsaťjedenročný aktivista pochádzajúci z Austrálie však tvrdí, že ide o vymyslené obvinenia a švédske orgány konajú pod nátlakom USA, ktoré sa mu chcú pomstiť za zverejnenie tajných dokumentov z prostredia americkej diplomacie. Od 19. júna minulého roka sa preto ukrýva na pôde ekvádorského veľvyslanectva v Londýne. Po tom, ako Londýn, Štokholm i Washington odmietli zaručiť, že Assanga Švédi nevydajú Američanom, Ekvádor prominentnému aktivistovi udelil politický azyl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies