Assange má podľa jeho matky vážne zdravotné problémy

NETKY.SK • 5 Február 2016, 08:18 • 2 min
Assange má podľa jeho matky vážne zdravotné problémy

SYDNEY - Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange má vážne zdravotné problémy vrátane dlhodobej infekcie pľúc, povedala dnes médiám jeho matka. Christine Assangeová sa vyjadrila pred dnešným oficiálnym zverejnením stanoviska expertnej skupiny Rady OSN pre ľudské práva k Assangovmu prípadu.

slovakia

left justify in out

"Jeho telo mu vypovedá službu v takom rozsahu, že má teraz problémy so srdcom, chronickú infekciu pľúc a hlbokú a silnú bolesť ramena," povedala austrálskej rozhlasovej stanici ABC. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.


Christine Assangeová uviedla, že jej syn bol iba krátke okamihy na slnku od roku 2012, kedy vyhľadal útočisko na ekvádorskej ambasáde v Londýne. Ambasáda mu udelila azyl, aby sa vyhol vydaniu do Švédska, kde ho chcú vypočuť pre údajné sexuálne napadnutie.


Lekári Assangovi podľa jeho matky nariadili, aby absolvoval magnetickú rezonanciu a aby bol každý deň hodinu na slnku, ale "britská vláda odmietla".

 

Od roku 2014 sa správy o zdravotnom stave Assange rozchádzajú. Britský denník Daily Telegraph citoval zdroje WikiLeaks, ktoré v júli 2014 uviedli, že Assange má nepravidelný tep, chronický kašeľ a vysoký tlak. Jeho právnici odvtedy opísali jeho zdravie ako krehké.


Ekvádorské orgány žiadali o dočasné prepustenie Assanga, aby mu lekári mohli vyšetriť bolesť ramena.
Jeho zlý zdravotný stav sa nepodarilo overiť z nezávislého zdroja.


Assange sa vyhýba Švédsku, pretože sa obáva, že by ho vydalo do USA, ktoré ho chcú v súvislosti so zverejnením prísne tajných diplomatických depeší.


Vo štvrtok Assange povedal, že sa vydá do rúk britskej polície, ak expertná skupina OSN rozhodne v jeho neprospech.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona