Assange je "ako kamienok v topánke", uviedol ekvádorský prezident

NETKY.SK • 26 Január 2018, 06:00 • 2 min
Assange je "ako kamienok v topánke", uviedol ekvádorský prezident

QUITO - Ekvádorský prezident Lenín Moreno nepriamo nazval v stredu zakladateľa stránky WikiLeaks Juliana Assangea, ktorý sa ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, za problém. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Assange je "ako kamienok v topánke", povedal Moreno novinárom. Podľa neho je mediácia najlepší spôsob, ako problém vyriešiť.

 

Prezident uviedol, že sa rozprával s britskou veľvyslankyňou v Ekvádore Catherine Wardovou. Tá podľa neho "súhlasila", že sa musí nájsť nejaké riešenie, aby si Assange súčasne bránil svoj život a zároveň by bol za svoju chybu potrestaný. Moreno dodal, že odovzdať Assangea odporuje zásadám Ekvádora.

 

Ekvádor poskytol Austrálčanovi Assangeovi (46) politický azyl po tom, ako v júni 2012 našiel útočisko na ekvádorskej ambasáde v britskej metropole. Quito mu poskytlo ochranu preto, že mu vtedy v súvislosti s údajným znásilnením hrozilo vydanie na stíhanie do Švédska. Zároveň mu hrozilo aj vydanie zo Švédska do USA, kde by ho zrejme čakal prísny trest v spojitosti so zverejňovaním amerických tajných dokumentov na stránke WikiLeaks.

 

Švédsko nakoniec stíhanie voči Assangeovej osobe zastavilo, ale Assange zostáva na veľvyslanectve, lebo mu v Británii stále hrozí zatknutie pre porušenie podmienok kaucie. Ekvádor nedávno v snahe vyriešiť túto patovú situáciu udelil Assangeovi občianstvo. Zároveň požiadal Britániu, aby mu udelila status ekvádorského diplomata, ktorý by mu umožnil bezpečný odchod. Londýn ale žiadosť zamietol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies