Aspirín môže pomôcť pri liečbe agresívnej rakoviny!

NETKY.SK • 19 August 2021, 05:18 • 2 min
Aspirín môže pomôcť pri liečbe agresívnej rakoviny!

Ako by obyčajný Aspirín mohol pomôcť v boji proti agresívnej rakovine prsníka? Vedci zistili zaujímavý fakt!

slovakia

left justify in out

Lekári v Spojenom kráľovstve tvrdia, že ťažko liečiteľné nádory vďaka Aspirínu lepšie reagujú na lieky proti rakovine. 

 

img

Viaceré štúdie na zvieratách už v tomto smere ukázali povzbudivé výsledky. Organizácia The Christie NHS Foundation Trust, spravujúca onkologickú kliniku Christie v Manchestri, tak začína testy s pacientkami s rakovinou prsníka.

 

Prečítajte si: Umelá inteligencia dokáže diagnostikovať demenciu za jeden deň

Experti sa domnievajú, že Aspirín môže pomôcť predchádzať ďalším rakovinám a znižovať riziko jej šírenia. Zatiaľ je však príliš skoro odporúčať ľuďom, aby ho začali užívať, bude potrebný ďalší výskum. 

 

img

 

Vedúca štúdie Dr. Anne Armstrongová uviedla: „Nie všetky rakoviny prsníka reagujú na imunoterapiu dobre. Skúšanie používania lieku ako je Aspirín je vzrušujúce, pretože je tak široko dostupné a jeho výroba lacná. Dúfame, že naša štúdia ukáže, že v kombinácii s imunoterapiou môže Aspirín zvýšiť svoje účinky a v konečnom dôsledku môže poskytnúť bezpečný nový spôsob liečby rakoviny prsníka."

 

Spoluautorka výskumu Rebecca Leeová uviedla, že ich laboratórne zistenia naznačujú, že Aspirín môže zvýšiť účinnosť niektorých typov imunoterapie tým, že zabráni rakovine vytvárať látky, ktoré oslabujú imunitnú odpoveď. "Dúfame, že Aspirín pomôže tlmiť zápal, takže imunitný systém môže pokračovať v zabíjaní rakovinových buniek."

 

img


V Británii každoročne diagnostikujú asi ôsmim tisíckam žien trojnásobne negatívnu rakovinu prsníka. Je menej častá, ale zväčša predstavuje agresívnejší typ, ktorý neúmerne postihuje mladšie ženy a ženy tmavšej farby pleti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona