Časovaných bômb podobných hlinikárni je v Maďarsku podstatne viac

NETKY.SK • 14 Október 2010, 12:01 • 2 min
Časovaných bômb podobných hlinikárni je v Maďarsku podstatne viac

Časovaných bômb podobných hlinikárni je v Maďarsku podstatne viac

slovakia

left justify in out

img

Časovaných bômb podobných hlinikárni pri Ajke, kde pri najhoršej ekologickej havárii v histórii Maďarska zalialo toxické červené bahno štyridsať štvorcových kilometrov územia a ďalej sa šíri vodou, je v Maďarsku "podstatne viac" a to aj v blízkosti Komárna. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda SNS Ján Slota.
Dodal, že hoci sú tieto riziká na druhej strane Dunaja, nemožno ich ignorovať. "Slovenská národná strana požiadala ústami svojho podpredsedu Rafaela Rafaja vládu SR, aby sme dostali podstatne viac informácií," pripomenul Slota. "Zo strany životného prostredia, ministerstva obrany a vnútra by sme mali mať podstatne vyčerpávajúcejšie informácie," podčiarkol.
Slota zhrnul aj stanovisko SNS k obmedzovaniu poslaneckej imunity. Dodal, že trestnoprávna imunita reálne neexistuje v tom zmysle, že by sa niekto v prípade spáchania trestného činu mohol vyhnúť trestu. Čo sa týka priestupkovej imunity, SNS podporu jej zrušenia podmieňuje komplexnosťou novely, ktorá by mala vziať priestupkovú imunitu všetkým ústavným činiteľom, nielen poslancom. "SNS sa na tento nafúkaný problém pozerá triezvo a pragmaticky," povedal Slota s tým, že ak by novela mala diskriminovať len poslancov, SNS ju nepodporí.
"Imunita je téma, ktorá je zbytočne nafukovaná. Pár individuálnych poslancov si z tejto témy spravilo politický fetiš. Poslanecká imunita bol inštitút, ktorý bol súčasťou každej formy demokracie," doplnil Slotu novozvolený prvý podpredseda SNS Andrej Danko. Dodal, že zmyslom imunity je zabrániť možným zlyhaniam výkonnej moci.
Slota kritizoval vypustenie sankcií zo zákona o štátnom jazyku. "Je nepochopiteľné, prečo je zákon zákonom, ak sa nebude pokutovať. Ak nebudú sankcie, nebude žiadna vymožiteľnosť práva," povedal. Podpredseda SNS Rafael Rafaj prirovnal novelizovaný zákon k mumifikovanej mŕtvole, ktorá navonok pripomína človeka, vnútornosti sú však z nej vybrané. "Keď som sa na to podrobne pozrel, zákon vyzerá, ako by ste doň hodili granát," dodal. Zo zákona podľa neho vypadli okrem väčšiny sankcií aj takmer všetky povinnosti. "Vypadli povinné osoby, neviem teda, pre koho je ten zákon," poznamenal. "Prednostné poradie štátneho jazyka na pamätníkoch už nie je. Vypadla dokonca aj povinnosť používať štátny jazyk v ozbrojených zložkách," uzavrel Rafaj.
Predseda SNS vyjadril obavy aj zo "zastrašovania" policajtov, ktorí sa snažia riešiť kriminalitu maloletých Rómov. "Úderkami proti vlastným policajtom dosiahneme to, že nebudú zasahovať," vyhlásil s tým, že to hovorí vo všeobecnosti a nie konkrétne na margo prípadu v Košiciach, kde podľa neho možno niektorí policajti nepostupovali adekvátne. "Keď sú chytení nejakí Cigáni v Košiciach, keď to presiahlo mieru, je to problém aj pre SNS. Len sa pýtam, či to nie je umelo nafukovaný problém," povedal s dôvetkom, že kriminalita "maloletých Cigáňov" prekračuje všetky medze. "Páchajú násilie na starých ľuďoch, ktorých v niektorých prípadoch vraždia," povedal.
Slota vyjadril tiež nespokojnosť so spôsobom, akým médiá informujú o stave v súdnictve. Podľa neho totiž podporujú zasahovanie výkonnej moci do súdnej moci, čo je však v rozpore s princípmi demokracie. "SNS bude iniciovať, aby pán predseda Najvyššieho súdu a Súdnej rady Štefan Harabin mohol vystúpiť v parlamente a nie len ten Einstein v sukni," vyhlásil na margo ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona