Asociácie považujú novelu z dielne OĽaNO o hazarde ako nereálnu

NETKY.SK • 6 Marec 2014, 16:00 • 2 min
Asociácie považujú novelu z dielne OĽaNO o hazarde ako nereálnu

BRATISLAVA - Novelizovať pravidlá hrania sa podľa Asociácie zábavy a hier (AZAH) a Asociácie prevádzkovateľov videohier (APV) stáva poslaneckým športom, no bez pomoci ohrozeným hráčom.

slovakia

left justify in out

Ďalší zo série návrhov noviel zákona o hazardných hrách, tentokrát z dielne OĽaNO, považujú Asociácia zábavy a hier (AZAH) a Asociácia prevádzkovateľov videohier (APV) za nereálny. Jeho cieľom je podľa nich podobne ako v iných prípadoch z nedávnej minulosti zviditeľnenie poslancov na úkor herného priemyslu. Novelu zákona, ktorá má znemožniť hranie „osobám s dlhmi v sociálnej poisťovni či zdravotných poisťovniach,“ parlamentné hnutie predložilo v piatok.

 

„Posledný návrh novely zákona je dôkazom, že útoky na herný priemysel sú pre niektorých politikov jedným z najjednoduchších spôsobov, ako sa zviditeľniť. Samotní autori návrhu by po preštudovaní problematiky boli prekvapení, že niektoré z nimi navrhovaných opatrení prevádzkovatelia našich herní uplatňujú už dlhší čas. V súčasnosti sa už aj menší prevádzkovatelia herní hlásia k medzinárodným štandardom zodpovedného hrania,“ povedal hovorca asociácií Juraj Danielis. Ako priznávajú prevádzkovatelia herní, i v prípade hracích automatov existujú zákazníci, ktorí nezvládnu svoju vášeň. Tento negatívny jav je nutné riešiť, a to aktívnou spoluprácou so štátom i liečebnými zariadeniami, ktorú asociácie aktívne presadzujú už niekoľko rokov. 

 

AZAH i APV už dlho prehlasujú, že sociálne slabé skupiny nie sú pre herne vyhľadávanými klientmi a snažia sa z vlastnej iniciatívy zamedziť im prístup k hraniu. Na základe správania sa hráčov, na podnet samotných hráčov alebo ich rodinných príslušníkov sa všemožne snažia obmedziť im prístup k ich vášni. „Vieme, že prípadná strata finančných prostriedkov môže týchto hráčov významne poznačiť. Na druhej strane nikto nebojuje za komplexnú ochranu sociálne slabších ľudí – aby napríklad neminuli peniaze na alkohol,“ tvrdí hovorca asociácií. O to zarážajúcejšia je politická iniciatíva, ktorá je na jednej strane namierená voči hernému priemyslu a na druhej strane neprináša žiadne riešenia pre komplexnú ochranu rizikových hráčov, napríklad pred ďaleko závažnejšími celospoločenskými neduhmi, akými sú napríklad alkoholizmus, či predaj tabakových výrobkov. 

Na Slovensku v žiadnej obci neexistuje všeobecne záväzné nariadenie na zákaz predaja alkoholu. Preto neustále poukazovanie na legálne podnikanie v kamenných prevádzkach považujú herné asociácie za cielené. Aktivisti tým výrazne podporujú prechod na internetové hranie. "Opäť zdôrazňujeme, že takéto hranie je štátom nekontrolovateľné. Zamedziť prístup akejkoľvek skupine ľudí na herné stránky je nemožný a v neposlednom rade prichádza o nemalý finančný obnos štát," pripomínajú asociácie. 

 

Zaviesť nové pravidlá ochrany hráčov hazardných hier tak, aby sa obmedzili negatívne následky hrania týchto hier na ich životy, navrhujú v novele zákona o hazardných hrách poslanci za OĽaNO Miroslav Kadúc, Peter Pollák a Štefan Kuffa. Obyčajní chcú zvýšiť povedomie hráčov o rizikách hazardných hier a o možnostiach liečby, hazard navrhujú zakázať osobám, ktoré sa nachádzajú v situácii, keď hranie hazardných hier predstavuje ohrozenie ich života, zdravia, základných životných podmienok alebo splácanie ich záväzkov. Novela zákona rozširuje sankcie pre prevádzkovateľa vybraných hazardných hier, ak umožní zúčastniť sa na hre osobe, ktorej to zákon nedovoľuje. 

 

Zároveň sa zriadi centrálny register exekúcií a zverejnia sa príjemcovia dávok v hmotnej núdzi, čo podľa obyčajných umožní vykonateľnosť návrhu zákona a lepšiu ochranu osôb – hráčov pred rizikami hazardných hier a následkami ich hrania. Podmienkou hrania hazardných hier v kasíne alebo výherných automatov by malo byť po novom preukázanie sa občianskym preukazom. Zákaz hrať ruletu alebo automaty by mali mať ľudia, ktorí majú pohľadávky na sociálnom alebo zdravotnom poistení, sú v hmotnej núdzi alebo exekúcii za neplatenie výživného, daní, pokút, poplatkov, ciel a pohľadávok na poistnom na zdravotnom, sociálnom alebo starobnom dôchodkovom sporení. Päť rokov budú prevádzkovatelia povinní archivovať meno a priezvisko hráča, dátum narodenia a adresu trvalého pobytu, číslo preukazu totožnosti, dátum účasti osoby na hazardnej hre vrátane času jej začiatku a výšku vkladu tejto osoby do hazardnej hry a vyhlásenie osoby o oboznámení sa s rizikami hrania hazardných hier. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona