Asociácia spravodajcov akreditovaných pri Bielom dome, odovzdala cenu Freedom of Speech nemeckej stanici Deutsche Welle

NETKY.SK • 20 Jún 2017, 07:52 • 2 min
Asociácia spravodajcov akreditovaných pri Bielom dome, odovzdala cenu Freedom of Speech nemeckej stanici Deutsche Welle

BONN - Asociácia spravodajcov akreditovaných pri Bielom dome (WHCA) v metropole USA Washington je laureátom ocenenia Freedom of Speech nemeckej rozhlasovej a televíznej stanice Deutsche Welle.

slovakia

left justify in out

Cenu si dnes, päť mesiacov po nástupu nového prezidenta USA Donalda Trumpa do úradu prevzal v Bonne šéf tejto profesijnej organizácie Jeff Mason. Podľa jeho slov museli spravodajcovia bojovať o to, aby zostali v tlačovej miestnosti Bieleho domu, ako aj aby mohli sprevádzať najvyššieho amerického predstaviteľa na palube jeho špeciálu Air Force One.

 

To sa v oboch prípadoch podarilo. Súčasný prezident USA sa stretáva s novinármi pravidelne, na to sa nemožno sťažovať, povedal, avšak dodal, že problematickým je skôr tón, akým hovorí s predstaviteľmi médií a ako sa pokúša podkopať postavenie žurnalistov. "To je už hrozba," cituje Masona nemecká tlačová agentúra.

 

Intendant Deutsche Welle Peter Limbourg pri tejto príležitosti konštatoval, že ak prezident krajiny, ktorá bola doteraz stožiarom demokracie, aktívne útočí na tlač a obviňuje ju z nepriateľstva voči národu, potom je potrebné vyslať signál. Ocenenie by sa malo preto vnímať ako povzbudenie a prejav solidarity, vyplynulo z Limbourgových slov.

 

Spomínanú cenu udeľujú osobnostiam, iniciatívam alebo organizáciám za mimoriadne postoje v oblasti ľudských práv a slobody prejavu. Vlani sa jej laureátom stal šéfredaktor tureckého denníka Hürriyet Sedat Ergin.

 

Predvlani sa vôbec prvým nositeľom tohto ocenenia stal saudskoarabský bloger a obhajca ľudských práv Ráif Badawí, ktorý bol vo svojej domovskej krajine odsúdený na desať rokov väzenia a 1000 rán bičom za to, že na svojom blogu vyzýval na sociálny, politický a náboženský dialóg, čo bolo v jeho krajine považované za urážku islamských hodnôt.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies