Asociácia nemocníc víta rozhodnutie Union ZP vrátiť nemocniciam príplatky za rok 2016

NETKY.SK • 13 December 2016, 15:44 • 2 min
Asociácia nemocníc víta rozhodnutie Union ZP vrátiť nemocniciam príplatky za rok 2016

MARTIN – Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) víta rozhodnutie Union zdravotnej poisťovne (ZP), ktorým deklarovala vrátenie príplatkov za rok 2016 nemocniciam. Po zasadnutí Zhromaždenia členov ANS o tom dnes v Martine informoval prezident ANS Marián Petko.

slovakia

left justify in out

"Rokovanie s Union ZP bude v pondelok (19. 12.) a našou požiadavkou bude, aby bol čistý stôl na jednej aj na druhej strane. A aby sa príplatky, ktoré nám boli zobrané, riešili buď formou splátkového kalendára zo strany Union ZP ku zdravotníckym zariadeniam alebo úhradou jednostranným aktom," povedal Petko.

 

Pripomenul, že 44 nemocníc je naďalej vo výpovedi a rozhodnú sa po rokovaniach s Union ZP. "Ak dôjde ku kompromisnému riešeniu a bude jasne ekonomicky vyčíslené, akým spôsobom sa nám príplatky vrátia, väčšina nemocníc deklarovala, že výpovede stiahne," uviedol prezident ANS.

 

Union ZP ustúpila v spore s malými a strednými nemocnicami. Pre nedostatočné dofinancovanie zdravotníctva žiadala vrátenie príplatkov, ktoré im vyplácala počas roka. Viaceré nemocnice združené v ANS preto Union ZP vypovedali zmluvy. Najmenšia poisťovňa na trhu v pondelok (12. 12.) oznámila, že všetky príplatky nemocniciam ponechá.

 

"Bolo to veľmi ťažké rozhodnutie, pretože nás veľmi negatívne finančne zasiahne a nerieši systémový problém s nedostatočným financovaním zdravotníctva. Keďže sme na základe vyhlásení ANS a jej členov nadobudli pocit, že zdravotná starostlivosť našich poistencov by mohla byť významne obmedzená, rozhodli sme sa ustúpiť," povedal Michal Špaňár, generálny riaditeľ Union ZP.

 

Príplatky chcel Union ZP naspäť v štyroch splátkach, jedna sa už realizovala začiatkom decembra. Poisťovňa sľubuje, že ju nemocniciam na budúci rok vykompenzuje. "Keďže plne vyhovieme požiadavkám Asociácie nemocníc Slovenska, ktorá zároveň verejne deklarovala ochotu pristúpiť na úsporné opatrenia v budúcom roku, nie je žiaden dôvod, aby asociácia túto ponuku neprijala," doplnil Špaňár.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies