Asociácia nemocníc Slovenska víta dofinancovanie sektoru

NETKY.SK • 5 Október 2017, 14:10 • 2 min
Asociácia nemocníc Slovenska víta dofinancovanie sektoru

BRATISLAVA - Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) víta dofinancovanie sektoru zdravotníctva v roku 2017. Ako povedal vo štvrtok po zasadnutí zhromaždenia členov ANS prezident asociácie Marian Petko, nemocnice budú pokračovať v takom režime poskytovania zdravotnej starostlivosti ako doposiaľ.

slovakia

left justify in out

"Nebude to vytvárať žiadny sociálny nepokoj v radoch zamestnancov. V stredu prebehli rokovania so všetkými tromi zdravotnými poisťovňami a zmluvy budú pokračovať tak, ako boli, to znamená, že nebude žiadne krátenie finančných prostriedkov pre naše nemocnice," objasnil.

Petko však upozornil, že na navýšenie miezd v nemocniciach združených v ANS v roku 2018 bude potrebných minimálne 24 miliónov eur. "Keď pripočítame k tomu predpokladané zvýšenia za pohotovosti, nočné služby a to všetko, čo je deklarované vládou, tak na toto navýšenie budeme potrebovať 32 miliónov eur. Čiže 24 mil. eur je to základné zvýšenie platov, a ak do toho pripočítame ešte všetky tie položky, ktoré sú už oficiálne deklarované, okrem 13. a 14. platu, chcem zdôrazniť, tak suma sa zvýši z 24 na 32 miliónov eur len pre 74 nemocníc, ktoré sú združené v ANS. My nehovoríme za celý segment," vysvetlil Petko.

Sadzba za poistencov štátu by mala stúpnuť od 1. novembra do konca tohto roka na 5,67 %. Parlamentný výbor pre zdravotníctvo totiž schválil v stredu pozmeňujúci návrh predsedu výboru Štefana Zelníka (SNS). Ešte v tomto roku by tak malo prísť do zdravotníctva 100 miliónov eur. Spomínané zvýšenie sa uskutoční cez novelu zákona o zdravotnom poistení, o ktorej by mal parlament diskutovať v druhom čítaní na októbrovej schôdzi. Novela pôvodne predpokladala nárast sadzby zo súčasných 3,78 % na 4,73 %.

Asociácia nemocníc Slovenska je dobrovoľným, zamestnávateľským, záujmovým, nepolitickým a nezávislým združením právnických osôb, lôžkových prípadne iných zdravotníckych zariadení s pôsobnosťou na území Slovenskej republiky, poskytujúcich zdravotnú starostlivosť. Vznikla na podnet riaditeľov nemocníc v roku 1991 a v súčasnosti združuje 74 zdravotníckych zariadení.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies