Asociácia nemocníc odporúča vypovedať zmluvy s poisťovňou Union

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 14:50 • 2 min
Asociácia nemocníc odporúča vypovedať zmluvy s poisťovňou Union

MARTIN - Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) odporúča svojim 57 nemocniciam a zdravotníckym zariadeniam, aby k 1. júnu vypovedali zmluvy so zdravotnou poisťovňou Union.

slovakia

left justify in out

"Tri mesiace rokujeme so zdravotnou poisťovňou Union s cieľom upraviť ceny za ukončené hospitalizácie. Aby tie ceny boli porovnateľné s ďalšími dvomi zdravotnými poisťovňami. Včera sme dostali stanovisko zdravotnej poisťovne Union, že budú individuálne rokovať s jednotlivými nemocnicami. Toto asociáciu a členské nemocnice neuspokojilo a preto sme odporučili tento krok," povedal prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko. 

Asociácia podľa Petka žiadala od poisťovne Union zvýšenie cien za ukončené hospitalizácie o 5 až 10, v priemere o 7 percent, pričom vychádzala z cien ostatných zdravotných poisťovní. Napriek odporúčaniu asociácie, každá z 57 členských nemocníc sa môže individuálne rozhodnúť, či zmluvu s Unionom vypovie. "V prípade, že vypovie, beží tri mesiace výpovedná lehota a čo bude v septembri a októbri, to dnes ťažko predpokladať. Počas výpovednej lehoty nemocnice zabezpečia štandardnú zdravotnú starostlivosť, odkladnú aj neodkladnú. V prípade, že by došlo k stavu, že nemocnice prejdú do nezmluvného vzťahu, poskytovali by pacientom zdravotnej poisťovne Union len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Čiže o všetkých akútnych pacientov by bolo postarané a pri odkladných veciach by muselo nastať iné riešenie v zmysle zákona," dodal Petko. 

Zhromaždenie členov ANS vo štvrtok v Martine zamietlo aj dodatok ku kolektívnej zmluve vyššieho stupňa, ktorý navrhol Slovenský odborový zväz a ktorý mal navýšiť platy všetkých pracovníkov nemocníc o 15 %. "My sme podobný dodatok, ktorý hovorí o navýšení platov všetkých pracovníkov o päť percent, okrem lekárov a sestier, ktorí mali už zvýšené platy v zmysle zákonov, podpísali so Slovenským odborovým zväzom v marci a ten platí do konca marca 2014. Pred dvoma alebo troma týždňami nám bez akýchkoľvek predošlých konzultácií prišiel nový návrh dodatku, že žiadajú o ďalšie zvýšenie platov pre všetkých pracovníkov o 15 percent od 1. júla. To by znamenalo úplný kolaps a krach nemocníc. Zamietli sme ho, lebo máme podpísaný dodatok do konca marca 2014, čiže sme v zmluvnom vzťahu," vysvetlil Petko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies