ASL: Aj bizarný poplatok je v poriadku, ak je pacient ochotný ho zaplatiť

NETKY.SK • 22 September 2015, 13:01 • 2 min
ASL: Aj bizarný poplatok je v poriadku, ak je pacient ochotný ho zaplatiť

BRATISLAVA - Ak je pacient v ambulancii ochotný zaplatiť, tak je všetko v poriadku, aj keby išlo o najbizarnejší poplatok.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to čestný prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) Ladislav Pásztor.

 

Ambulancií, ktoré ich vyberajú, sa však zastávať nechce a neznamená to, že s tým súhlasí. "Ak mandanti dodržali naše odporúčania, tak by absurdné poplatky určite nemali vyberať," uistil. ASL združuje asi 8000 ambulantných lekárov.

 

Na absurdné poplatky upriamil pozornosť minulý týždeň prezident SR Andrej Kiska. Novela zákona, ktorá mala v poplatkoch urobiť poriadok, je podľa neho v rozpore s ochranou práv pacientov. Ústavný súd SR preto požiadal, aby preskúmal, či je novela v súlade s ústavou. Vyčítal jej, že spustila novú vlnu bizarných úhrad, napríklad za nespolupracujúce dieťa či za prevzatie pacienta z inej ambulancie.

 

"Pred týmto krokom by som sa najprv poradil s lekárskymi organizáciami. Ak náhodou dôjde k tomu, že účinnosť novely sa stopne, tak už vôbec nebudeme vedieť, čo robiť," povedal Pásztor. Akékoľvek rozhodnutie Ústavného súdu SR však bude rešpektovať.

 

Lekári sa však podľa Pásztora v rámci platného zákona už "zariadili a rozbehli". Osobne by žiadal pozastaviť iba zákaz vyberania poplatku za prednostné vyšetrenie. Ostatné nejasnosti by sa už podľa neho vyriešili.

 

ASL si myslí, že dopyt zo strany pacientov po prednostnom vyšetrení by sa v súčasnosti dal vyriešiť. Navrhuje, aby lekári ordinovali počas mimoriadnych hodín, teda popoludní. Zaplatili by si to však pacienti.

 

Suma by mohla kopírovať poplatok za prednostné vyšetrenie, závisieť by to mohlo aj od dopytu a kúpyschopnosti obyvateľstva. Asociácia v súčasnosti rokuje s ministerstvom zdravotníctva a zdravotnými poisťovňami o tom, aby mali pacienti v tomto čase uhradené aspoň predpísané lieky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies