Asistencia pre imobilných cestujúcich pri prechode letiskom je zdarma

NETKY.SK • 18 September 2012, 07:08 • 2 min
Asistencia pre imobilných cestujúcich pri prechode letiskom je zdarma

Asistencia pre imobilných cestujúcich pri prechode letiskom je zdarma - Radíme Cestujúci so zníženou mobilitou majú bezplatný nárok na asistenčné služby pri prechode letiskom, pričom tieto služby sú im poskytované podľa smernice Európskeho parlamentu. Pot

slovakia

left justify in out

img

Cestujúci so zníženou mobilitou majú bezplatný nárok na asistenčné služby pri prechode letiskom, pričom tieto služby sú im poskytované podľa smernice Európskeho parlamentu. "Potrebu asistencie je cestujúci povinný v zmysle smernice nahlásiť najneskôr do 48 hodín pred plánovaným odletom svojej leteckej spoločnosti alebo cestovnej kancelárii, u ktorej si letenku zakúpil," vysvetľuje začiatok priebehu celého procesu hovorkyňa bratislavského letiska Dana Madunická.

Prvý kontakt imobilného cestujúceho s letiskom je už na parkovisku. Bratislavské letisko zabezpečilo pre týchto cestujúcich vyhradené parkovacie miesta na parkovisku pre dlhodobé parkovanie a zároveň aj na parkovisku pre krátkodobé státie priamo pred vstupnými dverami do terminálu. "Osobám so zníženou pohyblivosťou a zdravotným postihnutým je vjazd pred terminál umožnený po legitimovaní sa preukazom ZŤP," spresňuje možnosti parkovania.

Následne po príchode na letisko by mal cestujúci vyhľadať kontaktné miesto pre asistenčné služby. "To sa nachádza pri vstupe do odletového aj príletového terminálu. Je viditeľne označené piktogramom a vybavené zvončekom a odposluchom," konštatuje Madunická. Potom si už pre imobilného pracovníka príde pridelený pracovník a pomáha mu pri všetkých formalitách na letisku až po nastúpenie cestujúceho na palubu lietadla.

Samotnú asistenciu pri zaregistrovaní, detekcii, prechode terminálom až k lietadlu poskytuje imobilným cestujúcim handlingový partner leteckého dopravcu. "Jedným z nich je i bratislavské letisko. Naši zamestnanci sú na výkon tejto činnosti školení priamo Národnou radou pre občanov so zdravotným postihnutím," dodáva s tým, že všetky cesty do terminálov, ako aj samotné terminály bratislavského letiska, sú bezbariérové. Na prekonávanie poschodí slúži okrem schodísk a eskalátorov aj 12 výťahov. Na letisku sa tiež nachádza sedem toaliet a dve sprchy prispôsobené pre potreby imobilných cestujúcich.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies