Asi tisíc Košičanov dnes protestovalo proti rozšíreniu plateného parkovania

NETKY.SK • 13 Jún 2016, 09:02 • 2 min
Asi tisíc Košičanov dnes protestovalo proti rozšíreniu plateného parkovania

KOŠICE – Približne tisíc ľudí prišlo na dnešné rokovanie Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Košiciach vyjadriť nespokojnosť s rozšírením platenej zóny parkovania v meste. Poslanci majú dnes totiž rozhodnúť o prenájme úsekov miestnych komunikácií za účelom parkovania spoločnosti EEI.

slovakia

left justify in out

Ešte pred začiatkom rokovania došlo k potýčke medzi protestujúcimi a mestskými policajtmi. Nespokojní Košičania sa násilím snažili dostať do rokovacej sály. Policajti ich však nechceli pustiť dnu, kým sa neusadia ľudia z vestibulu.

 

Hranica zóny plateného parkovania v centre Košíc sa má od 1. júla rozšíriť o desať priľahlých mestských lokalít. Vyplýva to zo Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o dočasnom parkovaní motorových vozidiel, ktoré ešte pred rokom schválilo MsZ. Spoločnosť EEI už k zmene parkovania spustila informačnú kampaň.

 

Súčasťou zmien bude reorganizácia dopravy v rezidentských lokalitách a centrálnej mestskej zóne, zjednosmernenie niektorých ulíc, zriadenie záchytných parkovísk, ako aj výstavba a vznik nových 1500 parkovacích miest. 

 

Rezidentské parkovacie miesta budú prístupné výlučne držiteľom rezidentských parkovacích kariet, ktoré budú vydávané pre občanov s trvalým pobytom v danej zóne na konkrétne evidenčné číslo vozidla (EČV). Pre návštevníkov budú vyhradené osobitné parkovacie miesta.

 

Pre celú zónu budú platiť tarifné pásma so sadzbami od 50 centov do 1,5 eura za hodinu. Spoplatnenie návštevníckych miest bude počas pracovných dní od 7.30 do 18.00 h a v sobotu od 7.30 do 13.00 h. Celodenné parkovanie na záchytných parkoviskách bude cenovo výhodnejšie.

 

"Podľa mňa to nie je celkom doriešené. Chcem sa opýtať, keď príde zo zahraničia môj syn s rodinou, ako bude parkovať? Keď zastaví so zahraničnou značkou, čo bude?" pýta sa Košičanka Irena Balúnová, ktorá sa zúčastnila na proteste.

 

"Myslím si, že tie priestory, ktoré chcú spoplatniť, sú verejné, mestské. Keď sa to uskutoční, poplatok sa vezme a kde máme záruku, že vybudujú parkovacie miesta. Je to dosť smutné a smiešne, prečo to nerobí mesto? Títo ľudia by mali niečo robiť pre nás, keď sme ich volili," povedala ďalšia účastníčka protestu Marta Hasincová.

 

Poslanec MsZ Jaroslav Polaček sa domnieva, že dnes je posledná príležitosť na to, aby ľudia legálnym spôsobom zastavili parkovaciu spoločnosť EEI. Tá podľa jeho názoru spúšťa projekt, ktorý nie je úplne štandardný. "Je to spoločnosť, ktorá ma otvorené dvere u vedenia mesta a preto si myslíme, že ju treba zastaviť," povedal poslanec Polaček.

 

Ako dodal, sú toho názoru, že statickú dopravu v meste regulovať určite treba. "Otázne je, či ju má regulovať súkromná firma, alebo či sme schopní alebo neschopní, a toto vedenie pravdepodobne nie je schopné regulovať samo túto dopravu," povedal.

 

Po novom si na jednu bytovú jednotku bude možné zakúpiť tri rezidentské karty, prvá bude na rok stáť 35 eur, druhá 70 eur a tretia 150 eur. Dosiaľ bolo rezidentské parkovanie len v centrálnej mestskej zóne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona