Asi stovka ľudí prišla pred Ústavný súd podporiť dvojaké občianstvo

NETKY.SK • 1 September 2013, 19:15 • 2 min
Asi stovka ľudí prišla pred Ústavný súd podporiť dvojaké občianstvo

KOŠICE - Svoj nesúhlas so zákonom prišli vyjadriť symbolicky na Deň ústavy.

slovakia

left justify in out

Približne sto ľudí prišlo dnes popoludní vyjadriť svoj nesúhlas so zákonom o štátnom občianstve pred budovu Ústavného súdu v Košiciach. „Podľa našej mienky Ficov protizákon je v rozpore s ústavou. Tá hovorí, že nikomu nemožno odobrať občianstvo proti jeho vôli,“ objasnil dôvod demonštrácie jeden zo členov pracovnej skupiny, ktorá v záujme dvojakého občianstva vznikla spojením Slovákov a Maďarov, Oliver Boldoghy. Zdôraznil, že slovenskí občania prichádzajú o slovenské občianstvo tým, že príjmu aj iné občianstvo, proti ich vôli.

„Dnes je Deň ústavy a my chceme aby Ústavný súd ochraňoval práva občanov Slovenska,“ doplnil Boldoghy.

Súčasný zákon o štátnom občianstve, ktorý pripravuje o slovenský pas tých, ktorí prijali občianstvo iného štátu, napadla na Ústavnom súde skupina poslancov na čele s Gáborom Gálom (Most-Híd). Poslanci namietajú, že ustanovenie zákona hovoriace o strate štátneho občianstva SR tým, že občan prijme štátne občianstvo iného štátu, je v rozpore s Ústavou SR.

„Ústavný súd neháji slovenských občanov a už dva roky otáľa s tým, aby zistil, či tento Ficov protizákon je ústavný, alebo nie,“ vyhlásil predseda strany Most- Híd Béla Bugár a dodal, že už v roku 2011 žiadal predsedníčku Ústavného súdu, aby túto citlivú otázku urýchlene riešila. „Od tej sa doby sa nič neurobilo,“ zdôraznil Bugár.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies