Asi 300 ľudí si pripomenulo 50. výročie atentátu na Malcolma X

NETKY.SK • 22 Február 2015, 09:41 • 2 min
Asi 300 ľudí si pripomenulo 50. výročie atentátu na Malcolma X

NEW YORK - Približne 300 ľudí sa v sobotu zišlo v newyorskom Harleme, aby si pripomenuli 50. výročie atentátu na známeho afroamerického aktivistu Malcolma X.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Associated Press.
      

Na spomienkovom podujatí na mieste, na ktorom bol 21. februára 1965 významný predstaviteľ čiernych moslimov v USA zastrelený, sa zúčastnili aktivisti, herci či politici. S príhovormi vystúpila okrem miestnych politikov aj Ilyasah Shabazz, jedna zo šiestich dcér Malcolma X. 
      

"Bol mladým mužom, ktorý dával všetko, čo mohol," uviedla jeho dcéra. S hlavným príhovorom vystúpil politický aktivista Ron Daniels, ktorý Malcolma X nazval "čestným a zásadovým človekom". Na záver spomienky prečítal herec Delroy Lindo chválospev z pera zosnulého herca a aktivistu Ossieho Davisa.
      

Malcolma X, vtedy 39-ročného hovorcu hnutia Čierni moslimovia a bojovníka za práva černochov, zastrelili počas prejavu. Motívom činu bola pomsta za jeho rozchod s vedením združenia moslimov afroamerického pôvodu Nation of Islam (Islamský národ), ktorého bol predtým popredným predstaviteľom.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies