Ashtonová vyzýva na mierové riešenie sporu okolo súostrovia Senkaku

NETKY.SK • 26 September 2012, 11:39 • 2 min
Ashtonová vyzýva na mierové riešenie sporu okolo súostrovia Senkaku

Ashtonová vyzýva na mierové riešenie sporu okolo súostrovia Senkaku - Politika Na zmierenie všetkých strán zapojených do sporu o súostrovie Senkaku v Juhočínskom mori vyzýva šéfka európskej diplomacie. Catherine Ashtonová, ktorá EÚ zastupuje na zasadaní n

slovakia

left justify in out

img

Na zmierenie všetkých strán zapojených do sporu o súostrovie Senkaku v Juhočínskom mori vyzýva šéfka európskej diplomacie. 
      Catherine Ashtonová, ktorá EÚ zastupuje na zasadaní na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku, v noci nadnes vyhlásila, že EÚ veľmi pozorne a s obavami sleduje vývoj v námorných oblastiach juhovýchodnej Ázie, kde na neobývané ostrovy Senkaku, v čínštine nazývané Tiao-jü, si nárokuje Čína, Japonsko aj Taiwan.
      "Európska únia urýchlene vyzýva všetky zainteresované strany, aby hľadali možnosti pokojnej spolupráce a také riešenia, ktoré budú v súlade s princípmi medzinárodného práva," uviedla šéfka európskej diplomacie. 
      Ashtonová dodala, že všetky strany súperiace o ostrovy v Juhočínskom mori by mali dbať predovšetkým na Dohovor OSN o námornom práve a v rámci jeho ustanovení hľadať vyjasnenie súčasného sporu.
      Aj napriek výzve EÚ ministri zahraničných vecí Japonska a Číny v na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN nedospeli k pokroku v riešení dlhotrvajúceho sporu o súostrovie vo Východočínskom mori. Ani jedna zo strán neprejavila vôľu ustúpi, obe delegácie však naznačili, že v rozhovoroch chcú pokračovať.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies