Ashtonová vyzvala vládu Sýrie na zastavenie násilia proti demonštrantom

NETKY.SK • 25 Marec 2011, 08:15 • 2 min
Ashtonová vyzvala vládu Sýrie na zastavenie násilia proti demonštrantom

Ashtonová vyzvala vládu Sýrie na zastavenie násilia proti demonštrantom

slovakia

left justify in out

img

Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová dnes opätovne vyzvala vládu Sýrie, aby zastavila používanie násilia voči protivládnym demonštrantom.
      Ashtonová to vyhlásila v deň, keď sýrsky prezident Bašar Asad prisľúbil, že vláda presadí politické a občianske reformy.
      "Použitie ostrých nábojov a neprimeranej sily proti pokojným demonštrantom sa musí okamžite zastaviť a odsúdiť. Sýrska vláda musí odpovedať na legitímne požiadavky a túžby ľudu, vyzývajúceho na politické a spoločensko-ekonomické reformy," uviedla Ashtonová.
      Ashtonová vyzvala Sýriu, aby zrušila výnimočný stav platný od roku 1963 a prepustila zadržaných demonštrantov, politických väzňov a aktivistov za ľudské práva.
      Demonštranti už vyše týždňa protestujú proti vláde, pričom najväčšiu nespokojnosť prejavili obyvatelia mesta Dará na juhu krajiny, kde si zásah bezpečnostných jednotiek v stredu vyžiadal najmenej 25 mŕtvych.
      "Požiadavky ľudí v Dará sú legitímne, tak ako aj požiadavky ostatných Sýrčanov. Tieto požiadavky však musia byť presadzované bez hrozby použitia zbraní," uviedla dnes poradkyňa sýrskeho prezidenta Busajna Šaabánová.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies