Ashtonová vyzvala Jemen, aby zabránil svadbám s maloletými dievčatami

NETKY.SK • 13 September 2013, 18:15 • 2 min
Ashtonová vyzvala Jemen, aby zabránil svadbám s maloletými dievčatami

BRUSEL - Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová dnes vyzvala jemenské úrady, aby zakázali sobáše detí, ku ktorým v tejto krajne často dochádza. Reakcia vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku prišla potom ako spravodajské agentúry informovali o úmrtí osemročného dievčaťa, ktoré zahynulo po svadobnej noci so svojim 40-ročným manželom.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov jemenského Centra pre ľudské práva išlo o dievča menom Rawan, ktoré zomrelo na následky vnútorného krvácania v hotelovej izbe v jemenskom meste Al Hardh. Poranenia vznikli v dôsledku sexuálneho styku, ktorý si počas svadobnej noci vynútil jej manžel pôvodom zo Saudskej Arábie. K svadbe došlo po tom ako ženích zaplatil nevlastnému otcovi maloletého dievčaťa sumu okolo 2000 eur.

"Som zdesená informáciami o smrti malého osemročného dievčatka, ktoré počas svadobnej noci utrpelo ťažký úraz, vrátane vnútorného krvácania. Vyzývam jemenské orgány, aby bezodkladne vyšetrili tento prípad a obvinili všetky osoby zodpovedné za tento trestný čin," uviedla Ashtonová v oficiálnom komuniké vydanom v Bruseli. Podľa správ jemenského Centra pre ľudské práva manžel osemročnej obete nebol predmetom súdneho vyšetrovania. Miestne úrady z Al Hardh tvrdenia mimovládnej organizácie o príčinách smrti dievčaťa oficiálne popierajú.

Ashtonová upozornila jemenskú vládu, aby začala plniť svoje medzinárodné záväzky, vrátane Dohovoru OSN o právach dieťaťa, ktorého členom je aj Jemen. Šéfka diplomacie EÚ zároveň jemenské vládu vyzvala, aby okamžite zaviedla zákon stanovujúci minimálny vek pre uzavretie manželstva. Takýto zákon by podľa Ashtonovej zabránil prípadom zneužívania maloletých dievčat. Jemen musí podľa Ashtonovej vytvoriť taký právny rámec, ktorý zabráni praktikám porušujúcim ľudské práva a hrozným zločinom na deťoch.

Jemen sa po viacerých škandáloch spojených so svadbami s nízkym vekom neviest, ktoré otriasli mienkou medzinárodnej spoločnosti, snažil zaviesť zákon ustanovujúci minimálny vek pre manželstvo na 17 rokov. Avšak kvôli sporom, za ktorými stoja tradicionalistické a moslimské skupiny, toto právne opatrenie nebolo nikdy zavedené do praxe.

Osemročná nevesta zomrela na vnútorné krvácanie v svadobnú noc
 
Jemenské orgány vyšetrujú smrť osemročného dievčatka na vnútorné krvácanie počas jej svadobnej noci a budú trestne stíhať tých, ktorí sú za to zodpovední, vyhlásila dnes vláda. Oznámila to agentúra Reuters.Jemenská bojovníčka za ľudské práva Arwa Othmanová v uplynulých dňoch uviedla, že dievčatko menom Rawan zomrelo počas svadobnej noci po sexuálnom styku, ktorý jej natrhol maternicu. V ten deň vydali osemročnú Rawan za 40-ročného muža.. Obyvatelia mesta Meedi v provincii Hajjah v severozápadnom Jemene okolnosti jej smrti potvrdili.
Othmanová povedala, že proti mužovi zatiaľ nik nezakročil.
Poradca premiéra Muhammada Basindwá, Rádži Badi, agentúre Reuters povedal, že "vláda berie túto záležitosť vážne, vyšetrí ju a zodpovedných postaví pred súd".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona