Ashtonová víta Asadov zákon o politických stranách, ale je skeptická

NETKY.SK • 5 August 2011, 09:12 • 2 min
Ashtonová víta Asadov zákon o politických stranách, ale je skeptická

Ashtonová víta Asadov zákon o politických stranách, ale je skeptická - Politika Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku a podpredsedníčka Európskej komisie Catherine Ashtonová privítala opatrenia sýrskeho prezidenta Bašára Asada ve

slovakia

left justify in out

img

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku a podpredsedníčka Európskej komisie Catherine Ashtonová privítala opatrenia sýrskeho prezidenta Bašára Asada vedúce k založeniu nových politických strán, ale pripomenula mu, že Európska únia stále čaká na reformy, ktoré sľúbil uskutočniť už dávnejšie.
      Vo svojom vyhlásení vydanom vo štvrtok v Bruseli Ashtonová najskôr privítala jednomyseľné uznesenie Bezpečnostnej rady OSN, podľa ktorého je sýrsky vládny režim zodpovedný za široké pošliapavanie ľudských práv a používania vojenskej sily proti domácemu obyvateľstvu.
      "Urgentne vyzývam prezidenta Asada, aby vypočul medzinárodné spoločenstvo a zastavil už konečne používanie násilia, aby chránil obyvateľov Sýrie a zobral na vedomie opakované výzvy EÚ na zaručenie základných slobôd pre ľud svojej krajiny," vyhlásila Ashtonová. Dodala, že požiadavky, ktoré Sýrčania predkladajú svojej vláde, sú legitímne a krajina musí vykročiť na nezvrátiteľnú cestu k demokratickým zmenám.
      "Posledné ohlásené reformy prezidentom Asadom sú v princípe krok správnym smerom, ale len za predpokladu, že budú skutočne uvedené do platnosti," odkázala Ashtonová vo svojom vyhlásení adresovanom sýrskemu lídrovi. Naznačila mu, že Európska únia je voči jeho sľubom dosť skeptická, lebo Brusel ešte stále čaká na uskutočnenie demokratických reforiem, ktorých implementáciu Asad oznámil už pred niekoľkými mesiacmi.
      Bašár Asad vo štvrtok podpísal návrh zákona, umožňujúci založenie nových politických strán, ktoré budú pôsobiť popri vládnej strane Baas. Tá je vedúcou politickou silou v Sýrii už od 60. rokov minulého storočia. Návrh zákona o politických stranách umožňuje Sýrčanom vo veku 25 rokov a viac založiť strany a stať sa ich členmi, pričom každá uzákonená strana bude mať automaticky právo vydávať vlastné noviny a zriadiť si webovú stránku, bez žiadosti o povolenie.

Zdroj:TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies