Ashtonová sa stretne so šéfom iránskej diplomacie Šarífom

NETKY.SK • 25 August 2014, 14:17 • 2 min
Ashtonová sa stretne so šéfom iránskej diplomacie Šarífom

BRUSEL - Iránsky minister zahraničných vecí Naváz Šaríf sa na budúci týždeň v pondelok stretne v Bruseli so šéfkou diplomacie Európskej únie (EÚ) Catherine Ashtonovou.

slovakia

left justify in out

Predmetom ich rokovania bude iránsky jadrový program. Informovala o tom agentúra Reuters.
     

"Môžem potvrdiť, že pani Ashtonová sa v rámci rozhovorov o iránskom jadrovom programe stretne 1. septembra s iránskym ministrom zahraničných vecí," uviedla pred novinármi Ashtonovej hovorkyňa Maja Kocijančičová.
     

Ashtonová je koordinátorkou skupiny zástupcov šiestich svetových mocností, ktorí rokujú s Iránom o jeho jadrovom programe. 
     

Irán, USA, Británia, Francúzsko, Nemecko, Rusko a Čína vlani v novembri stanovili 20. júl ako konečný termín uzavretia komplexnej dohody, ktorá by vyriešila niekoľkoročný spor o iránsky jadrový program. Zúčastnené strany však zatiaľ nedokázali prekonať názorové rozdiely v niektorých kľúčových otázkach a termín podpísania dohody odložili o štyri mesiace.
     

Konečná dohoda by mala stanovovať, že iránsky jadrový program bude slúžiť výlučne na mierové účely. Výmenou očakáva Irán od Západu zrušenie bolestivých hospodárskych sankcií.
     

Západné krajiny podozrievajú Teherán, že pod rúškom mierového jadrového programu tajne pracuje na výrobe atómových zbraní. Irán tieto podozrenia odmieta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies