Ashtonová opäť vyzvala Irán na pokračovanie jadrových rokovaní

NETKY.SK • 18 August 2013, 13:05 • 2 min
Ashtonová opäť vyzvala Irán na pokračovanie jadrových rokovaní

BRUSEL - Iránska jadrová agentúra v sobotu oznámila, že Irán už nainštaloval 8 000 centrifúg na obohacovanie jadrového paliva

slovakia

left justify in out

Ministerka zahraničia EÚ Catherine Ashtonová v sobotu opäť vyzvala na obnovenie rokovaní s Iránom o jeho kontroverznom jadrovom programe. Výzvu telefonicky adresovala novému iránskemu ministrovi zahraničia Mohammadovi Džavádovi Zarífovi, ktorému zablahoželala k nástupu do funkcie. V rozhovore Ashtonová vyjadrila odhodlanie vyriešiť iránsky jadrový problém diplomatickou cestou, ktorou sú práve šesťstranné medzinárodné rokovania. Vyhlásila, že svetové mocnosti sú pripravené rokovať s novým iránskym vyjednávaním tímom hneď, ako ho nový prezident vymenuje. Ashtonová a Zaríf sa tiež dohodli, že sa "čo najskôr stretnú".

Ashtonová na pokračovanie jadrových rozhovorov vyzvala začiatkom augusta aj prezidenta Hasana Rúháního, pričom nový líder vyjadril ochotu pokračovať vo formáte P5+1. Skupinu P5+1 tvorí päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN (Británia, Čína, Francúzsko, Rusko, Spojené štáty) a Nemecko. Rúhání v tejto súvislosti zdôraznil, že islamská republika program obohacovania uránu nezastaví, Irán však bude podľa neho postupovať transparentnejšie, aby preukázal, že jeho aktivity spadajú do rámca medzinárodných pravidiel. Jedným z jeho hlavných predvolebných sľubov bolo dosiahnutie zmiernenia medzinárodných sankcií, ktoré na Teherán uvalili mocnosti práve pre jeho nukleárny program. 

Iránska jadrová agentúra v sobotu oznámila, že Irán už nainštaloval 18 000 centrifúg na obohacovanie jadrového paliva, pričom 10 000 z nich je už v prevádzke a 7000 pripravujú na spustenie. Teherán tiež nainštaloval 1000 centrifúg druhej generácie. ktoré spustí v najbližšom období.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies