Ashtonová chce v septembri s Iránom preberať najmä jadrovú energetiku

NETKY.SK • 15 Júl 2010, 07:29 • 2 min
Ashtonová chce v septembri s Iránom preberať najmä jadrovú energetiku

Ashtonová chce v septembri s Iránom preberať najmä jadrovú energetiku

slovakia

left justify in out

img

Európska únia víta návrh Iránu pokračovať už v septembri vo vzájomnom dialógu - zdôrazňuje však, že rozhovory sa musia sústrediť na jadrovú energetiku Teheránu.
      O privítaní iránskeho kroku sa podľa tlačovej agentúry Reuters píše v liste stálej predstaviteľky pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonovej.
      "Rada som sa dozvedela správu, že budete pripravení znovu viesť rokovania. Počas rokovaní sa musíme sústrediť na záležitosti týkajúce sa iránskeho jadrového programu; samozrejme, náš dialóg sa môže týkať aj iných tém," uviedla Ashtonová v liste, ktorý je odpoveďou na list hlavného iránskeho vyjednávača Saída Džalílího zo 6. júla.
      "Naším cieľom bolo vždy dosiahnuť komplexné s dlhodobé riešenie, ktoré by bolo podnetom pre medzinárodnú dôveru v iránsky jadrový program, rešpektujúc legitímne právo Iránu na využívanie nukleárnej energie pre mierové účely," naznačila nepriamo ciele prípadných septembrových rokovaní šéfka diplomacie EÚ.
      Šesť krajín, často označovaných ako EÚ 3+3 (Francúzsko, Nemecko, Veľká Británia, Čína, Rusko, USA), dúfalo, že štvrté kolo sankcií uvalených na Irán v júni ho prinúti vrátiť sa k rokovaniam o svojom jadrovom programe. Podľa Západu je program určený na vývoj atómových zbraní, Teherán však tvrdí, že má mierové účely.
      Irán nebol v rokovacom kontakte o svojom jadrovom programe od októbra minulého roka.  

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies