Ashtonová bude špeciálnym poradcom pre rokovania s Iránom

NETKY.SK • 6 December 2014, 13:44 • 2 min
Ashtonová bude špeciálnym poradcom pre rokovania s Iránom

BRUSEL - Nová šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová v piatok oficiálne vymenovala svoju predchodkyňu Catherine Ashtonovú za špeciálnu poradkyňu vo veci rokovaní s Iránom o jeho spornom jadrovom programe.

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení Mogheriniovej úradu sa ako dôvod uvádza záujem "zaistiť kontinuitu vyjednávaní". Britská diplomatka sa totiž počas svojho funkčného obdobia, ktoré skončilo k prvému novembru, intenzívne venovala sprostredkovaniu rokovaní medzi Teheránom a šiestimi mocnosťami. Jej talianska nástupkyňa sa však bude zúčastňovať dlhodobo neúspešných vyjednávaní na úrovni ministrov zahraničných vecí.

 

Výsledkom rokovaní s Britániou, Čínou, Francúzskom, Nemeckom USA a Ruskom by mala byť konečná dohoda o urovnaní jadrového sporu. Na základe predbežnej dohody, ktorá začala platiť v januári, sa islamská republika už zbavila časti jadrového materiálu výmenou za uvoľnenie obchodných sankcií. Dosiahnutie konečnej sa predpokladalo do 24. novembra, no strany sa nedohodli na kľúčových otázkach, ako sú obohacovanie uránu, počet prevádzkovaných odstrediviek či rušenie sankcií. Obvinenia zo snahy získať jadrové zbrane islamská republika naďalej označuje za nepodložené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies