Ash Carter zablahoželal Iraku k pokroku v boji o Ramádí

NETKY.SK • 29 December 2015, 06:45 • 2 min
Ash Carter zablahoželal Iraku k pokroku v boji o Ramádí

WASHINGTON - Americký minister obrany Ash Carter zablahoželal v pondelok irackej vláde k pokroku v boji o mesto Ramádí po tom, ako armáda oznámila jeho prevzatie od extrémistickej skupiny Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

"Vyhnanie IS irackými bezpečnostnými zložkami.. je významným krokom vpred v rámci operácie zameranej na porazenie tejto barbarskej skupiny," vyjadril sa Carter prostredníctvom vyhlásenia, z ktorého citovala agentúra Reuters. Iracká vláda by podľa neho mala využiť možnosť nastoliť mier v Ramádí, zabrániť návratu IS či iných extrémistov a dohliadnuť na návrat obyvateľov Ramádí späť do tohto mesta.

 

O situácii v Ramádí informovali predstavitelia Bieleho domu prezidenta USA Baracka Obamu, ktorý sa momentálne nachádza na dovolenke na Havaji. Predstaviteľ Bieleho domu doplnil, že Spojené štáty a ich koaliční partneri podporili operáciu irackej vlády vo forme podniknutia viac než 630 leteckých úderov, poskytnutím výcviku a vybavenia.

 

Iracká armáda v nedeľu oznámila, že dobyla centrum provinčnej metropoly Ramádí západne od Bagdadu od IS. Zaznamenala tak svoje prvé veľké víťazstvo v boji proti militantnej organizácii, ktorá v roku 2014 pri bleskovej operácii dobyla až tretinu Iraku. Neskôr pridala územia v Sýrii a vyhlásila samozvaný kalifát.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona