Ash Carter: USA pomôžu Iraku vybudovať základňu, ktorá uľahčí dobytie Mósulu

NETKY.SK • 11 Júl 2016, 13:26 • 2 min
Ash Carter: USA pomôžu Iraku vybudovať základňu, ktorá uľahčí dobytie Mósulu

BAGDAD - Americká armáda pomôže Iraku vybudovať logistickú základňu, ktorú bude môcť Bagdad využiť v rámci pripravovanej ofenzívy voči Mósulu, hlavnej bašte extrémistov z organizácie Islamský štát (IS). Oznámil to minister obrany USA Ash Carter, ktorý dnes pricestoval na vopred neohlásenú návštevu Iraku.

slovakia

left justify in out

Počas nej sa stretne s irackým premiérom Hajdarom Abádím a s americkým generálom Seanom MacFarlandom, ktorý velí koaličným operáciám proti IS. Nové vojenské logistické centrum má za americkej podpory vzniknúť na leteckej základni v meste Kajjára, približne 60 kilometrov južne od severoirackého Mósulu.

 

Iracké sily len v sobotu - za leteckej podpory koalície pod vedením USA - vyhnali z tejto základne bojovníkov IS. Nová základňa by mala uzavrieť obkľúčenie Mósulu z južného smeru.

"Boj o Mósul kulminuje, a preto potrebujeme silnú lokalitu, z ktorej bude možné plánovať a podporovať Iračanov," povedal nemenovaný americký činiteľ, ktorého citovala agentúra Reuters.

 

Plánované logistické centrum v Kajjáre má byť porovnateľné s operačným strediskom, ktoré už funguje na leteckej základni Takaddum západne od Bagdadu. Odtiaľ Spojené štáty podporujú iracké vládne sily bojujúce voči Islamskému štátu v západnej provincii Anbár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies