ASEAN a Čína sa dohodli urýchliť prípravy záväzného kódexu pre Juhočínske more

NETKY.SK • 5 August 2015, 13:52 • 2 min
ASEAN a Čína sa dohodli urýchliť prípravy záväzného kódexu pre Juhočínske more

KAULA LUMPUR - Združenie krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) a Čína sa dnes dohodli na urýchlení konzultácií o právne záväznom kódexe správania sa v Juhočínskom mori, ktorého cieľom je zaručiť mier v tejto spornej zemepisnej oblasti.

slovakia

left justify in out

Oznámili to ministri zahraničných vecí Číny a Thajska, ktoré zasadnutiu ASEAN-Čína v malajzijskom Kuala Lumpure predsedalo. Thajský minister zahraničných vecí Tanasak Patimapragorn na spoločnej tlačovej konferencii povedal, že ASEAN kladie dôraz na slobodu plavby v Juhočínskom mori a preletu nad jeho spornými oblasťami, ako aj na mierové riešenie akýchkoľvek sporov na základe medzinárodného práva.

 

Agentúra Reuters citovala čínskeho ministra zahraničných vecí Wang Iho, ktorý na spoločnej tlačovej konferencii povedal, že krajiny mimo uvedeného regiónu by sa mali zdržať akcií, ktoré môžu vystupňovať alebo skomplikovať situáciu v Juhočínskom mori. Niekoľko členov ASEAN-u vyjadrilo obavy nad čínskymi snahami o výstavbu na plytčinách či rozširovanie ostrovčekov v oblastiach, ktoré si nárokujú aj susedné krajiny.

 

Šéf filipínskej diplomacie Albert del Rosario odsúdil v utorok "rozsiahle" projekty Číny, ktoré označil za "agresívne".

Časti Juhočínskeho mora, na ktoré si robí nárok Čína, si nárokujú aj Vietnam, Malajzia, Brunej a Taiwan.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies