Asadovho strýka vo Francúzsku vyšetrujú pre podozrenie z korupcie

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 14:13 • 2 min
Asadovho strýka vo Francúzsku vyšetrujú pre podozrenie z korupcie

PARÍŽ - Francúzska prokuratúra vzniesla obvinenie pre podozrenie z korupcie voči strýkovi súčasného sýrskeho prezidenta Rifatovi Asadovi, ktorý svojho času zastával funkciu viceprezidenta. Oznámila to dnes francúzska organizácia pre boj s korupciou Sherpa.

slovakia

left justify in out

Rifata Asada — brata otca súčasného prezidenta - vyhnali zo Sýrie po pokuse o štátny prevrat v roku 1983, keď chcel zosadiť svojho brata Háfiza. V roku 1998 sa vrátil do Sýrie, ale znova ju musel opustiť po tom, ako mu Háfiz Asad kvôli sporom odobral funkciu viceprezidenta.

 

Francúzske médiá informovali, že vyšetrovanie voči 78-ročnému Rifatovi Asadovi sa začalo v apríli pre podozrenie zo sprenevery, prania špinavých peňazí, zamestnávania ľudí bez pracovného povolenia a neodvádzania odvodov do poisťovní a získania nehnuteľností v hodnote asi 100 miliónov dolárov za nejasných okolností. Obvinenie voči nemu vzniesli 9. júna.

 

Asad pred vyšetrujúcim sudcom vyhlásil, že svoj majetok dostal do daru od saudskoarabského princa. Doklad má však len na desať miliónov dolárov od súčasného saudskoarabského kráľa Abdalláha. Sudca však vzhľadom na Asadove súčasné majetkové pomery označil toto vysvetlenie za nedostatočné.

 

Rifat Asad žije v exile od 80. rokov, pričom žije striedavo v Británii, Španielsku a vo Francúzsku, kde vlastní viacero nehnuteľností vrátane bytov a palácov na vychytených parížskych bulvároch či zámku v regióne Val-d'Oise.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies