Asadova armáda popravila pri Damasku 130 povstalcov a civilistov

NETKY.SK • 13 Október 2013, 08:53 • 2 min
Asadova armáda popravila pri Damasku 130 povstalcov a civilistov

DAMASK - Počas sýrskeho konfliktu, ktorý sa začal v marci 2011 protivládnymi protestmi, zahynulo už vyše 100.000 ľudí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Sýrske vládne ozbrojené sily a ich šiitskí spojenci popravili 130 povstalcov a civilistov neďaleko hlavného mesta Damask. Oznámila to dnes opozičná Slobodná sýrska armáda, na ktorú sa odvolávala tlačová agentúra DPA.

Obete boli údajne zabité v meste Zijábíja počas bojov, ktoré sa začali pred dvoma dňami medzi vládnymi vojakmi a povstalcami o ovládnutie južných predmestí Damasku.

"Armáda sýrskeho prezidenta Bašára Asada a jej agenti - libanonské milície Hizballáhu a niektorí irackí šiiti verní Teheránu - popravili 130 mužov v okolí mesta Zijábíja," uviedol hovorca opozičnej Slobodnej sýrskej armády.

"Vyzývame medzinárodné spoločenstvo, aby okamžite prešetrilo tento nový masaker spáchaný Asadovým tyranským režimom," povedal hovorca z Turecka do telefónu agentúre DPA.

Sýrska štátna tlačová agentúra SANA informovala, že vládnym silám sa podarilo úplne ovládnuť Zijábíju a zabiť mnohých "teroristov na okraji predmestia Búajda".

Agentúra dodala, že vládni vojaci postupujú smerom k častiam Búajda a Hudžajra pri Damasku a ich úlohou je "vyčistiť oblasť od teroristov" - tento termín používa Asadov režim na označenie opozičných síl.

SANA takisto uviedla, že luxusnú štvrť Abú Rummána v Damasku zasiahli mínometné strely a zabili najmenej jedno dieťa a zranili 11 civilistov. "Dve mínometné strely vypálené teroristami dopadli pred školu," dodala agentúra.

Počas sýrskeho konfliktu, ktorý sa začal v marci 2011 protivládnymi protestmi, zahynulo už vyše 100.000 ľudí.

Sýrsky veľvyslanec v Rusku, Rijád Haddád, dnes odhadol, že náklady na obnovu škôd spôsobených vojnou v jeho krajine dosiahnu 100 miliárd dolárov.

Ambasádor takisto pre rozhlasovú stanicu Hlas Ruska povedal, že poškodených bolo 3062 škôl, 675 nemocníc a 55 kostolov a mešít. Veľvyslanec pripísal vinu za túto skazu povstalcom bojujúcim proti Asadovi, ktorého chcú zvrhnúť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies