Asadova armáda podnikla protiútok na povstalcov na juhu Damasku

NETKY.SK • 5 November 2012, 11:23 • 2 min
Asadova armáda podnikla protiútok na povstalcov na juhu Damasku

Asadova armáda podnikla protiútok na povstalcov na juhu Damasku - Svet Napriek odmietaniu Ruska a Číny sa koncom novembra v Japonsku uskutočnia pracovné rozhovory o sankciách proti Sýrii. Sýrska armáda dnes zaútočila na pozície povstalcov v južnej časti m

slovakia

left justify in out

img

Napriek odmietaniu Ruska a Číny sa koncom novembra v Japonsku uskutočnia pracovné rozhovory o sankciách proti Sýrii.

Sýrska armáda dnes zaútočila na pozície povstalcov v južnej časti metropoly Damask. Ide zrejme o odvetu za útok povstaleckých jednotiek na milície lojálne prezidentovi Bašárovi Asadovi, píše agentúra Reuters.

Armáda nasadila do operácie proti povstaleckým jednotkám bojové lietadlá, tanky a delostrelectvo. Terčom útoku bolo päť damaských predmestí obývaných sunnitskými moslimami, ktoré sú baštou už 19 mesiacov trvajúcej revolty proti režimu prezidenta Asada.

V snahe nájsť riešenie pre dlhotrvajúci konflikt, v ktorom podľa odhadov denne zahynie okolo 100 ľudí, pokračuje medzinárodný vyslanec pre Sýriu Lachdar Bráhímí v diplomatickej misii. V nedeľu V Káhire opäť vyzval svetové mocnosti, aby na pôde Bezpečnostnej rady OSN podporili rezolúciu, vychádzajúcu z júnovej dohody o vytvorení prechodnej vlády a zastavení kriviprelievania v Sýrii. 

Bráhímího partner na rokovaniach v Káhire, ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, na spoločnej tlačovej konferencii spochybnil potrebu prijatia takejto rezolúcie a obvinil nemenované štáty z podporovania kriviprelievania zásobovaním povstalcov zbraňami.

Napriek odmietaniu Ruska a Číny sa koncom novembra v Japonsku uskutočnia pracovné rozhovory o sankciách proti Sýrii. Koalícia 60 krajín, ktorej členmi sú aj Spojené štáty, Európska únia a Liga arabských štátov (LAŠ), sa zišla v septembri a hľadala cesty, ako zvýšiť tlak na Asadovu vládu. Skupinu založili, keď sa Bezpečnostná rada OSN nedokázala kvôli odporu Ruska a Číny dohodnúť na uznesení odsudzujúcom sýrsky režim.

Existujúce sankcie zahŕňajú zmrazenie účtov prezidenta Asada a vojenských vodcov krajiny či embargo na obchodovanie s ropou a so zbraňami.

Na spoločnej stratégii boja proti režimu prezidenta Asada sa chcú dohodnúť aj predstavitelia rôznych sýrskych opozičných skupín, ktorí sa zišli v nedeľu v katarskej Dauhe.

Cieľom rokovaní je okrem iného získať väčšiu medzinárodnú podporu pre sýrsku opozíciu a zvýšiť dodávky kľúčových zbraní pre sily bojujúce proti sýrskej armáde. Okrem toho by sa na stretnutí mala približne 300-členná opozičná Sýrska národná rada, ktorá je najvplyvnejším sýrskym opozičným subjektom, rozšíriť o stovku nových členov. Podľa pozorovateľov však ťažko možno očakávať, že by päťdňová schôdzka priniesla okamžité a hmatateľné výsledky.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies