Asad: Vláda splní dohodu o chemických zbraniach

NETKY.SK • 26 September 2013, 15:08 • 2 min
Asad: Vláda splní dohodu o chemických zbraniach

DAMASK – Sýrska vláda splní svoj záväzok a odovzdá chemické zbrane pod medzinárodný dohľad. V rozhovore pre venezuelskú televíznu stanicu Telesur to povedal sýrsky prezident Bašár Asad, ktorý nevidí žiadne prekážky na splnenie tejto dohody.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Sýrska vláda už podľa neho podpísala Konvenciu o chemických zbraniach ako súčasť rusko-americkej dohody o likvidácii sýrskeho chemického arzenálu. „Sýria vo všeobecnosti plní všetky dohody, ktoré podpíše,“ vyhlásil Asad v rozhovore, ktorého prepis vo štvrtok priniesla sýrska agentúra SANA. Dodal, že vláda už zaslala požadované informácie Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPWC), ktorej experti majú navštíviť Sýriu. Asad síce vylúčil problémy zo strany sýrskej vlády, no varoval, že „teroristi sa môžu pokúsiť hatiť prácu expertov a zabrániť im v prístupe na niektoré miesta“. Dohoda o likvidácii chemických zbraní odvrátila americký vojenský zásah proti režimu za použitie chemických zbraní proti civilistom. „Možnosť agresie tu však naďalej ostáva, len bude z iného dôvodu,“ tvrdí Asad.

Spojené štáty obviňujú režim z augustového útoku pri Damasku, pri ktorom údajne zahynulo viac ako 1400 ľudí vrátane niekoľkých stoviek detí. Washington presadzuje odvetu v podobe vojenského zásahu proti Damasku, zámer však odložil v záujme úspechu rokovaní o návrhu Ruska. Na základe neho sa majú sýrske chemické zbrane dostať pod medzinárodnú kontrolu a následne zničiť do konca budúceho roku. O znení dohody rokujú aj členovia Bezpečnostnej rady OSN, dohodu sa však zatiaľ nepodarilo dosiahnuť. Západné krajiny presadzujú tvrdé znenie, Rusko je proti zakomponovaniu hrozby vojenského zásahu v prípade, že Sýria nedodrží svoje záväzky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona