Asad: Teroristi plnia príkazy zo zahraničia

NETKY.SK • 23 September 2013, 14:18 • 2 min
Asad: Teroristi plnia príkazy zo zahraničia

PEKING - Sýrsky prezident Baššár Asad obvinil zahraničie z toho, že vydáva rozkazy "teroristom" bojujúcim proti jeho vláde.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Kontroverzný líder to povedal v pondelkovom rozhovore pre čínsku štátnu televíznu stanicu CCTV. Interview odvysielali v čase, keď Bezpečnostná rada OSN rokuje o rezolúcii, prostredníctvom ktorej chcú mocnosti pod hrozbou sily prinútiť al-Asada odovzdať chemický arzenál.

"Vieme, že títo teroristi sa riadia rozkazmi iných krajín," uviedol Asad. Cieľom je podľa neho zabrániť inšpektorom OSN vo vyšetrovaní augustového útoku na okraji Damasku, z ktorého sýrsky prezident obviňuje povstalcov a džihádistov. Západ na čele s USA a Francúzskom je však presvedčený, že ho spáchala al-Asadova armáda. "Tieto krajiny môžu podnecovať teroristov, aby bránili inšpektorom v príchode s cieľom hádzať vinu na sýrsku vládu, ktorá tak nebude schopná implementovať dohodu," dodal v narážke na plán, podľa ktorého sa Sýria zaviazala odovzdať svoje chemické zbrane. 

Sýria už v sobotu predložila Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW) všetky údaje o svojich chemických zbraniach a splnila tak prvú požiadavku obsiahnutú v dohode uzavretej medzi Ruskom a USA o likvidácii sýrskeho chemického arzenálu. Damask sa na základe rusko-amerického plánu zaviazal zlikvidovať svoj chemický arzenál pod medzinárodným dohľadom do konca roku 2014. Plán odvrátil prípadný vojenský zásah proti režimu Baššára Asada, ktorý presadzovali Spojené štáty. Intervencia mala byť reakciou na chemický útok pri Damasku z 21. augusta, pri ktorom zahynulo údajne až 1400 ľudí vrátane stoviek



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies