Asad: Sýrske mierové rozhovory v Ženeve nepriniesli žiadny výsledok

NETKY.SK • 18 December 2017, 19:11 • 2 min
Asad: Sýrske mierové rozhovory v Ženeve nepriniesli žiadny výsledok

DAMASK - Tri roky mierových rokovaní o Sýrii, prebiehajúcich pod záštitou OSN v Ženeve, nepriniesli "nič", čiastočne preto, že sýrska opozícia nikoho nereprezentuje, vyhlásil v pondelok sýrsky prezident Bašár Asad.

slovakia

left justify in out

Asad to podľa agentúry AP povedal novinárom po tom, ako sa minulý týždeň bez akéhokoľvek posunu skončilo v Ženeve ostatné kolo rozhovorov o ukončení takmer sedem rokov trvajúcej občianskej vojny. Špeciálny vyslanec OSN skritizoval sýrsku vládu za to, že popri rozhovoroch o boji proti terorizmu odmieta diskutovať o iných otázkach.

 

Opozícia sa dlhodobo dožaduje prechodného obdobia, počas ktorého by Asad nevládol; to však jeho vláda nepripúšťa. Asad naopak pozitívne vníma alternatívne kolo vyjednávaní, ktoré má v meste Soči hostiť Rusko ako blízky spojenec Damasku. Podľa sýrskeho prezidenta rozhovory v Soči ukážu, či krajina potrebuje novú ústavu, alebo iba novelizáciu tej súčasnej. Dodal, že hovoriť by sa malo aj o parlamentných voľbách.

 

Hlavná opozičná skupina v Ženeve skritizovala iniciatívu, ktorá presadzuje rokovania v Soči, a označila to za pokus o vytvorenie paralely k medzinárodne podporovaným mierovým rozhovorom. Asad vykreslil opozičnú delegáciu v Ženeve ako splnomocnenca zahraničných nepriateľských mocností.

 

Asad hovoril s novinármi po stretnutí s ruskou delegáciou na čele s ruským vicepremiérom Dmitrijom Rogozinom na vojenskej základni Humajmím v Sýrii. Uviedol, že momentálne je šanca na presadenie ekonomickej spolupráce, "najmä teraz, keď sa začala fáza obnovy". O aké projekty pôjde, však prezident nespresnil.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies