Asad sa poďakoval Putinovi za pokračujúcu podporu

NETKY.SK • 9 September 2013, 11:07 • 2 min
Asad sa poďakoval Putinovi za pokračujúcu podporu

MOSKVA - Sýrsky prezident Baššár al-Asad sa poďakoval svojmu ruskému partnerovi Vladimirovi Putinovi za podporu, ktorú mu prejavil počas minulotýždňového summitu krajín skupiny G20.

slovakia

left justify in out

Poďakovanie v pondelok tlmočil sýrsky minister zahraničia Walíd al-Muallím šéfovi ruskej diplomacie Sergejovi Lavrovovi na ich stretnutí v Moskve. Rusko podporuje al-Asada od začiatku konfliktu a na jeho stranu sa postavilo aj po výzvach na vojenskú intervenciu v reakcii na údajné použitie chemických zbraní vládnym režimom. Lavrov v tejto súvislosti varoval, že vojenský zásah v Sýrii by mohol spôsobiť "rozmach terorizmu v regióne" a novú vlnu vysťahovalectva z krajiny. Lavrov zdôraznil, že na stole stále zostáva možnosť politického riešenia krízy. Al-Muallím zopakoval, že al-Asadov režim je pripravený na mierové rokovania.

Americký prezident USA Barack Obama už v roku 2012 označil potenciálne použitie chemických zbraní vládou v Sýrii za takzvanú červenú čiaru, po ktorej prekročení sa bude Washington vážne zaoberať zásahom proti režimu v blízkovýchodnej krajine. Chemické zbrane boli údajne použité 21. augusta a vyžiadali si stovky životov. Hovorí sa preto o útoku, ktorý okrem USA podporujú najmä Francúzsko a Turecko. Opačný postoj prezentuje najmä Rusko spolu s Čínou a Iránom. Obe komory amerického Kongresu sa začnú otázkou vojenskej intervencie zaoberať v pondelok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies