Asad sa naďalej nechystá vzdať moci

NETKY.SK • 1 Október 2013, 16:23 • 2 min
Asad sa naďalej nechystá vzdať moci

DAMASK - Sýrsky prezident Bašár Asad zostane vo funkcii a nie je vylúčené, že po vypršaní terajšieho mandátu v polovici roka 2014 sa bude uchádzať o znovuzvolenie. V utorok to vyhlásil tamojší minister informácií Amrán az-Zuabí, podľa ktorého má Západom zatracovaný líder "právo rozhodnúť sa" pre účasť v najbližších voľbách.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Sýria zostáva nemenná: štát, národ, ľud a prezident. Toto je voľba Sýrčanov," povedal minister pred novinármi v Damasku a dodal, že al-Asad ako hlava štátu je želaním "všetkých bez ohľadu na to, čo hovorí opozícia, Američania a zradcovia". Asadov režim označuje občiansku vojnu v krajine za boj proti "teroristickému" sprisahaniu podporovanému zahraničím, zatiaľ čo jeho protivníci podmieňujú rokovania odstúpením prezidenta a jeho postavením pred súd. V minulotýždňovom rozhovore pre čínsku televíznu stanicu CCTV al-Asad povedal, že je na Sýrčanoch, aby rozhodli o jeho pokračovaní vo funkcii. Podľa az-Zuabího opozícia "nemá odvahu ísť do volieb" a keby ju mala, Sýria "by sa nedostala až sem". 

Konflikt v Sýrii, ktorý sa začal protivládnymi demonštráciami v marci 2011, si podľa exilovej Sýrskej organizácie pre monitorovanie ľudských práv doteraz vyžiadal vyše 110-tisíc mŕtvych. Ďalšie milióny obyvateľov donútil opustiť svoje domovy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona