Asad: Prílev utečencov do Európy sa zastaví až po porážke terorizmu

NETKY.SK • 16 September 2015, 11:55 • 2 min
Asad: Prílev utečencov do Európy sa zastaví až po porážke terorizmu

MOSKVA - Sýrsky prezident Bašár Asad tvrdí, že utečenci zo Sýrie, ktorí prichádzajú do Európy, utekajú zo svojej vlasti najmä v obave pred teroristami a pred následkami terorizmu.

slovakia

left justify in out

V podmienkach teroru a ničenia infraštruktúry neexistuje možnosť uspokojiť základné potreby, upozorňuje Asad, podľa ktorého Sýrčania unikajú pred terorizmom, a možnosť, ako si zarobiť na živobytie, hľadajú v akejkoľvek krajine sveta. V rozhovore v dnes uverejnenom rozhovore pre ruské médiá Asad kritizoval Západ a jeho informačnú kampaň, podľa ktorej títo ľudia "utekajú pred sýrskou vládou, označenou nikdy nie inak, len ako 'režim'".

 

Upozornil tiež, že západné štáty "oplakávajú utečencov", ale súčasne od začiatku konfliktu podporujú "teroristov".

Asad pripomenul, že Západ spočiatku označoval udalosti v Sýrii za pokojné protesty, potom za demonštrácie umiernenej opozície, a teraz už hovorí o terorizme v podobe Islamského štátu (IS) a Frontu an-Nusra, pričom vina za ich objavenie sa pripisuje sýrskej vláde.

 

Sýrsky prezident upozornil, že ak Západ bude pokračovať v tejto propagande, bude sa musieť pripraviť na prijímanie stále ďalších utečencov.

 

"Otázka nestojí tak, či Západ prijme alebo neprijme utečencov. Treba odstrániť prvotné príčiny daného problému," vyzval Asad. Naliehal, že ak "Európanov znepokojuje osud utečencov, nech najprv prestanú s podporou teroristov".

 

Zdôraznil, že terorizmus treba zničiť "všade", nie iba v niektorých oblastiach, čím reagoval na otázku ohľadom vytlačenia islamistov zo sýrsko-tureckého pohraničia. Vyhlásil, že Sýria je pripravená spolupracovať v boji s terorizmom so všetkými krajinami, ktoré chcú IS poraziť. Súčasne však vyhlásil, že v koalícii vedenej Spojenými štátmi "také želanie nebadať". Za partnera v boji s terorizmom však označil "spriatelené štáty ako Rusko a Irán".

Asad tvrdí, že korene súčasnej krízy v Sýrii treba hľadať vo vpáde Spojených štátov do Iraku v roku 2003.

 

V rozhovore, ktorý poskytol viacerým ruským médiám, Asad vyhlásil, že kroky Spojených štátov amerických viedli v Iraku k rozkolu na základe vierovyznania, čo sa čiastočne prejavilo aj na situácii v Sýrii a "zjednodušilo splnenie úlohy spočívajúcej v podnietení medzikonfesionálnych sporov". Pripomenul, že Sýria bola kategoricky proti invázii USA do Iraku, ktorú označil za "agresiu".

 

"Sme susedmi Iraku. Vedeli sme, že dôsledkom tejto vojny bude rozkol Iraku na základe príslušnosti k tomu-ktorému vierovyznaniu," vysvetlil Asad. Dodal, že Sýria na dôvažok na západe susedí s Libanonom - ďalším konfesionálne rozdeleným štátom. "My sme medzi nimi a veľmi dobre sme si uvedomovali, že toto všetko na nás bude mať vplyv," uviedol.

 

Za druhý, nie menej dôležitý prelomový fakt Asad označil podporu, ktorú Západ začiatkom 80. rokov poskytoval "teroristom v Afganistane, označovaným za bojovníkov za slobodu".

 

Asad v rozhovore pre ruské médiá súčasne pripomenul, že Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) sa objavil na scéne v Iraku v roku 2006 a "Washington s ním nijako nebojoval".

 

Sýrsky prezident sumarizoval, že všetky tieto faktory spoločne vytvorili podmienky na začatie pohybov, ktoré podporoval Západ a financovali štáty Perzského zálivu, najmä Saudská Arábia a Katar. Logistickú podporu týmto pohybom poskytovalo Turecko, tvrdí Asad, podľa ktorého tamojší prezident Recep Tayyip Erdogan je z hľadiska svojej ideológie blízkym panarabskému hnutiu Moslimskí bratia.

 

Erdogan podľa Asada verí, že "zmena situácie v Sýrii, Egypte a Iraku povedie k vytvoreniu nového sultanátu, nie osmanského, ale patriaceho Moslimským bratom". Sultanát bude zaberať územie od Atlantického oceánu po Stredozemné more, tvrdí Asad.

 

Sýrsky prezident poznamenal, že k chybám v riadení dochádza v každom štáte, "ale tieto chyby nie sú osudové" a "nedá sa nimi nič ospravedlňovať". "Čo také sa muselo stať, aby to viedlo k tomu, čo sa deje teraz v Sýrii?" položil otázku a súčasne sa spýtal, prečo nedochádza k revolúciám v krajinách Zálivu, osobitne v Saudskej Arábii, "ktorá nemá ani poňatia o demokracii".

 

Pokiaľ ide o urovnanie krízy v Sýrii, Asad pripomenul, že od začiatku konfliktu je za jeho riešenie prostredníctvom dialógu. Upozornil však, že musí byť vnútrosýrsky. Dodal, že úspech bol dosiahnutý nie v Ženeve, ale v Moskve, a vyslovil očakávanie, že v ruskej metropole sa čoskoro uskutoční ďalšie kolo rokovaní.

 

Predpokladom začatia mierového procesu v Sýrii a realizácie akýchkoľvek dohôd je však podľa Asada porážka teroristických skupín, a to nielen Islamského štátu, ale aj Frontu an-Nusra a ďalších.

 

Pokiaľ ide o svoje účinkovanie v sýrskej politike, Asad uviedol, že odstúpi, ak si to bude želať sýrsky ľud, ale nie pod tlakom Západu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona