Asad ponúkol účasť na povojnovej obnove Sýrie i Západu, federalizácia krajiny nie je možná

NETKY.SK • 30 Marec 2016, 18:00 • 2 min
Asad ponúkol účasť na povojnovej obnove Sýrie i Západu, federalizácia krajiny nie je možná

DAMASK - Utečenci sa vrátia do Sýrie, keď tam bude nádej na lepší život. V rozhovore pre ruskú agentúru RIA Novosti to vyhlásil sýrsky prezident Bašár Asad.

slovakia

left justify in out

Vláda podľa neho prijíma opatrenia, ktorých cieľom je dosiahnuť, aby Sýrčania mali menej príčin na odchod z krajiny. Úrady pristúpili k rekonštrukcii infraštruktúry a snažia sa tak zmierniť ekonomické dôsledky ozbrojeného konfliktu.

 

"Možno sa niektorí budú chcieť vrátiť, keď uvidia, že je nádej na zlepšenie situácie," povedal Asad. Súčasne poukázal na to, že migráciu zo Sýrie nevyvolali len teroristické hrozby a bezpečnostná situácia, ale aj sankcie uvalené na Sýriu Západom. Podľa Asada mnohí Sýrčania odišli z bezpečných zón, kde nedochádza k teroristickým útokom, a to len kvôli životnej úrovni.

 

"Občania si nedokážu zaobstarať základné veci," konštatoval Asad s tým, že štát v tejto situácii musí prijímať aj tie najzákladnejšie opatrenia, aby zlepšil ekonomickú situáciu a služby. "Tomu sa teraz venujeme," zdôraznil. Asad dodal, že Sýria sa pri povojnovej obnove bude spoliehať na spriatelené štáty, pričom vymenoval Rusko, Čínu, Irán, ale spomenul i "Západ, ak sa bude chcieť zapojiť".

 

 


Asad verí, že Ženeva-3 vytvorila podmienky pre úspešné rokovania
Asad zároveň predpokladá, že formovanie novej sýrskej vlády nebude zložitým procesom a jej formát bude výsledkom dohody na mierových rokovaniach v Ženeve. Uviedol to v rozhovore, ktorý dnes zverejnila ruská agentúra RIA Novosti.


Hlavným cieľom rokovaní v Ženeve je podľa Asada práve vnútrosýrsky dialóg, v rámci ktorého sa pracuje aj na formáte budúcej vlády. K dohode sa však zatiaľ nepodarilo dospieť. Zatiaľ posledné kolo rokovaní v Ženeve bolo impulzom pre nastolenie kurzu smerujúceho k úspešným rokovaniam. Ak tento kurz bude pokračovať, ďalšie kolá rokovaní budú produktívne.


"Začali sme od základu, od stanovenia princípov, z ktorých budeme na rokovaniach vychádzať," vysvetlil Asad s tým, že vládna delegácia na nich pracovala s vyslancom OSN pre Sýriu Staffanom de Misturom, nie s opozíciou, s ktorou bude viesť rokovania. 


Asad konštatoval, že ak by sa rokujúce strany nedohodli na základných princípoch, dialóg v Ženeve by bol chaotický a každá zo strán by získala neželateľný priestor na manévrovanie a neobjektívne zasahovanie. 


Pokiaľ ide o budúcu sýrsku vládu, podľa Asadovho názoru by "bolo logické, keby tam boli nezávislé sily, sily opozície a sily lojálne štátu". Bolo by vhodné, keby vo vláde boli ľudia so skúsenosťami s prácou vo vládnych štruktúrach. Uznal však, že toto sú "problémy, ktoré sa dajú riešiť". Asad pripomenul, že rokovania o novej vláde sú plne v réžii súčasného vedenia krajiny a opozície pôsobiacej v exile. Sýrsky parlament sa na tomto procese nezúčastňuje, "kontroluje prácu (vlády) a v Sýrii tak či tak nevymenúva kabinet ministrov".


Asad v rozhovore odmietol prechodnú vládu požadovanú opozíciou. Agentúra RIA Novosti pripomenula, že ďalšie kolo vnútrosýrskych rokovaní by sa v Ženeve malo začať 11. apríla. 
Sýrsky prezident súčasne vyjadril presvedčenie, že po parlamentných voľbách, ktoré sa v Sýrii uskutočnia 13. apríla, v zložení zákonodarného zboru nenastanú zásadné zmeny.


"Neočakávam, že v terajších podmienkach sa staneme svedkami zásadných, kardinálnych zmien," uviedol Asad. Podľa neho teraz nestačí zakladať nové strany, je potrebné, aby voliči poznali ich programy a boli presvedčení, že zastupujú ich záujmy. "V takých zložitých podmienkach možno občania nebudú chcieť skúšať novinky," vyhlásil Asad.

 

Poukázal na to, že politika momentálne nie je prioritou Sýrčanov, ktorí teraz "v prvom rade myslia na svoju bezpečnosť, na svoj život, životné problémy, vzdelanie detí a zdravie. Až potom rozmýšľajú o iných veciach".

 

Federalizácia Sýrie nie je možná

Asad dnes uviedol aj presvedčenie, že federalizácia Sýrie nie je možná, krajina je na to príliš malá. Okrem zemepisného hľadiska je v hre aj sociologický aspekt - existencia spoločenstiev, ktoré nie sú schopné žiť bok po boku. Podľa Asada to nie je prípad Sýrie a v jej dejinách to ani nikdy takto nebolo. 


"Nemyslím si, že by Sýria bola pripravená na federalizáciu, neexistujú prirodzené faktory, aby (federácia) bola možná," vyhlásil Asad, ale súčasne dodal, že "my ako štát hovoríme, že budeme súhlasiť so všetkým, s čím bude súhlasiť ľud".


Asad reagoval aj na výsledky konferencie zástupcov sýrskych Kurdov, ktorá sa konala 17. marca v meste Rumajlan v provincii Hasaka a vyhlásila nimi obývaný sever Sýrie za de facto federálny región. Kurdská federálna samospráva sa má volať "Rojava (Rožava) - severná Sýria". Rojava je kurdský termín zaužívaný pre pomenovanie troch odlišných kurdských enkláv-kantónov: Džizíré, Kobané a Efríné.


Kurdskí predstavitelia zdôraznili, že sa nesnažia o odtrhnutie kurdských regiónov od Sýrie. Ide im skôr o to, že chcú získať istotu, že krajina zostane celistvá. Asad v rozhovore vyjadril presvedčenie, že väčšina Kurdov chce žiť v jednotnej Sýrii s centralizovanou vládou, nie vo federácii.

 
Poukázal na to, že "si netreba zamieňať Kurdov, ktorí si želajú federatívne usporiadanie, so všetkými Kurdmi". Pripustil, že sú aj Nekurdi, "a vo všeobecnosti ich je málo", ktorí sa o federalizáciu tiež snažia. Asad upozornil, že o federalizácii Sýrie sa zatiaľ neuskutočnila celospoločenská diskusia a vyjadril presvedčenie, že tento návrh by nezískal podporu sýrskych voličov.


Sýrsky prezident v rozhovore spresnil, že návrh novej sýrskej ústavy by mohol byť pripravený v priebehu niekoľkých týždňov, teda dlho pred konečným termínom, ktorý Rusko a USA po spoločnej dohode stanovili na august tohto roku.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona