Asad ponúka povstalcom z Aleppa a ich rodinám bezpečný odchod

NETKY.SK • 7 Október 2016, 06:31 • 2 min
Asad ponúka povstalcom z Aleppa a ich rodinám bezpečný odchod

DAMASK - Sýrsky prezident Bašár Asad ponúkol protivládnym povstalcom, ktorí sa snažia udržať si svoje pozície v severosýrskom Aleppe, aby spolu s rodinami opustili mesto. V prípade, že túto ponuku nevyužijú, budú však vystavení ešte mohutnejšej ofenzíve vládnych síl, ktorých cieľom je obnovenie kontroly nad celým Aleppom, varoval Asad.

slovakia

left justify in out

Asadova ponuka prišla po takmer dvoch týždňoch ťažkých bojov sprevádzaných intenzívnymi náletmi sýrskeho vládneho letectva.

 

V rozhovore pre dánsku televíziu TV2 Asad uviedol, že najlepšou možnosťou pre Aleppo je zmierenie. V prípade, že by sa ho nepodarilo dosiahnuť podľa ponúkaného scenára, vládne sily budú pokračovať v boji až dovtedy, kým povstalci mesto neopustia.

 

Agentúra Reuters upozornila, že v minulosti protivládni povstalci pristali na podobné ponuky ohľadom svojho slobodného odchodu z obliehaných lokalít. Stalo sa tak napr. na damaskom predmestí Darájá, kde povstalci v auguste opustili svoje pozície výmenou za odchod svoj i svojich rodín.

 

Analytici upozorňujú, že v prípade Aleppa povstalci zrejme vládnu ponuku neprijmú - ide totiž o posledný veľký mestský celok, ktorý majú v rukách. Tvrdia, že zo strany sýrskej vlády ide o intrigu.

 

Podľa Reuters situáciu podobne vnímajú aj vo Washingtone, kde si kladú otázku ohľadom reálnej motivácie asadovského klanu, keď prišiel s takouto ponukou. "Naznačovať istým spôsobom, že ich znepokojuje osud civilistov, je škandál," uviedol hovorca Bieleho domu Josh Earnest, pričom pripomenul hrozivú bilanciu obetí nedávnych náletov a ostreľovania Aleppa.

 

Reuters súčasne pripomína, že sýrska armáda dodržala sľub o zmiernení bombardovania Aleppa, aby tak umožnila civilistom, ktorí si to želajú, odísť z mesta. Pozemné boje sa však odohrávajú na čoraz väčšej ploche, a to v situácii, keď sa pozastavili rokovania medzi Ruskom a USA.

 

OSN vo štvrtok upozornila, že celá východná časť Aleppa, ktorú momentálne okupujú protivládni povstalci, môže byť do konca roka úplne zničená, ak Rusko bude pokračovať vo svojej vojenskej ofenzíve.

 

Nemenovaný predstaviteľ americkej vlády sa pre Reuters vyjadril, že neutíchajúce ruské a sýrske bombardovanie by mohlo viesť k pádu povstalcami ovládanej východnej časti Aleppa "do pár týždňov, ak nie dní". "Visí to na vlásku," podotkol zdroj, ktorý dodal, že "teraz všetko závisí od toho, koľko (povstalci) vydržia".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies