Asad odmietol Kerryho vyjadrenia, že USA sú ochotné s ním rokovať

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 14:43 • 2 min
Asad odmietol Kerryho vyjadrenia, že USA sú ochotné s ním rokovať

DAMASK- Sýrsky prezident Bašár Asad dnes vyhlásil, že iba Sýrčania môžu rozhodovať o svojej budúcnosti. Týmito slovami v podstate odmietol vyjadrenia amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho, že Asada treba zapojiť do rokovaní zameraných na politické vyriešenie občianskej vojny v krajine. Sýrsky líder uviedol, že takéto "vyhlásenia zvonka nás nezaujímajú".

slovakia

left justify in out

"Stále počúvame takéto vyhlásenia," povedal Asad. "Diskusie o budúcnosti sýrskeho prezidenta sú vecou sýrskeho ľudu," dodal Asad. Jeho výroky odvysielala dnes iránska televízia aj sýrska štátna televízia. Citovali ich aj tlačové agentúry Reuters a AP. Irán je jedným z najbližších spojencov Asada.

 

Kerry v nedeľnom interview pre americkú televíznu stanicu CBS nezopakoval štandardnú americkú politickú líniu, že Asad stratil akúkoľvek legitimitu vládnuť a mal by odísť. "Mali by sme s ním rokovať, skôr či neskôr," odpovedal Asad na otázku, či budú Spojené štáty ochotné rokovať s Asadom.

 

Kerry dodal, že USA a ďalšie krajiny, ktoré nemenoval, skúmajú spôsoby na obnovenie diplomatického procesu zameraného na ukončenie vojnového konfliktu v Sýrii. Vyžiadal si už totiž vyše 220.000 ľudských životov a milióny obyvateľov na úteku pred vojnou trpia v provizórnych utečeneckých táboroch v Jordánsku alebo v Turecku.

"Snažíme sa o jedno - aby sme Asada dostali na rokovania (o skončení vojny). Možno si to bude vyžadovať, aby sme naňho rôznymi spôsobmi zvýšili nátlak, nech seriózne rokuje o stratégii zmien, ktorá pomôže ukončiť štvorročný sýrsky konflikt," povedal šéf americkej diplomacie.

 

Sýrsky prezident však upozornil, že zahraničné krajiny by mali prestať podporovať teroristické skupiny v Sýrii - to je termín Damaskom bežne používaný na označenie povstalcov, ktorí už štyri roky bojujú proti vládnej armáde a jej spojeneckým milíciám.

1 2 jam dem



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies