Asad navštívil Homs a modlil sa v miestnej mešite

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 13:18 • 2 min
Asad navštívil Homs a modlil sa v miestnej mešite

HOMS - Sýrsky prezident Bašár Asad navštívil dnes mesto Homs na západe Sýrie, kde v miestnej mešite odriekal modlitby určené pre sviatok íd al-fitr, ktorým sa končí moslimský pôstny mesiac ramadán. Informovala o tom sýrska tlačová agentúra SANA.

slovakia

left justify in out

Asad sa modlil v mešite as-Safá na homskom predmestí Akrama. Mešitu navštívil v spoločnosti ministra pre islamské záležitosti Muhammada Abdala Sattára Sajjida a veľkého muftiho šejka Ahmada Badraddína Hasúna. Celý obrad vysielala sýrska televízia.

 

Protivládni povstalci kedysi ovládali veľké časti územia Homsu, od mája roku 2014 však je pod ich kontrolou už len jediná štvrť na periférii mesta, kde však bolo vyhlásené prímerie.

 

Západné médiá upozorňujú, že presuny mimo Damasku sú v prípade Asada veľmi ojedinelé. Mešita, ktorú navštívil, sa nachádza v štvrti Akrama, kde žije obyvateľstvo naklonené súčasnej vláde. Aj preto bola mešita už opakovane terčom atentátov zo strany džihádistov z Islamského štátu alebo Frontu an-Nusra, uviedol šéf ľudskoprávnej organizácie SOHR Rámí Abdal Rahmán.

 

Sýria sa zmieta v ozbrojenom konflikte od roku 2011, keď doň prerástli vcelku pokojné protesty proti Asadovej vláde. Do vojny bolo zatiahnutých aj niekoľko regionálnych hráčov i medzinárodných koalícií. Za päť rokov svojho trvania si občianska vojna v Sýrii vyžiadala vyše 280.000 obetí na životoch a milióny utečencov a presídlencov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies